Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malezya’nın muhalif lideri Enver İbrahim: “Dini bütün bir Müslüman olmam, Shakespeare’i dâhi olarak görmeme engel değil”

Malezya’da 2015’ten beri hapiste tutulan muhalefet lideri Enver İbrahim, 60 yıllık koalisyon iktidarına son veren seçimlerin ardından yeni Başbakan Mahatir Muhammed’in talebi ve Kral’ın affıyla serbest kaldıktan sonra, ilk uluslararası röportajını Al Jazeera televizyonuna verdi.

Mahatir Muhammed 1998 yılında yine başbakan iken, yardımcısı olan Enver İbrahim’i eşcinsel olduğu gerekçesiyle “ahlaken ülkeyi yönetmeye uygun değil” diyerek hapse attırmıştı. Al Jazeera, yıllar sonra Necip Razak iktidarını devirmek için ittifak yapan ikilinin bugünlerde sergilediği dayanışmanın kalıcı olup olmayacağını sorgulamış:

Al Jazeera: Mahatir ile beraber çalışmak için bir anlaşma yaptınız. Sizi görevden alıp hapseden kişi ile. Nasıl güvenebiliyorsunuz?

Enver İbrahim: Bu olay 20 yıl önceydi. Ülkeyi yolsuzluk salgınından, düşüşten kurtarmak için değerlendirilmesi gereken şeyler var. Geldi ve benimle bir tür uzlaşmaya varmak, telafide bulunmak istedi. Ben de bir Müslüman olarak, olumlu baktım. Sizinle barış yapmak isteyen kişiye olumlu yaklaşmak bir ilkedir. Ama birbirimize güvenebilir miyiz? Zaman aldı. Acı veren, zorlu bir karardı.

Enver İbrahim, Mahatir Muhammed’in serbest bırakılma sürecinde başından itibaren tutarlı davranarak vaadini yerine getirdiğini, dolayısıyla güvenmemek için sebebi olmadığını da ekliyor. Bu yanıtın üzerine Al Jazeera muhabiri ise, “yeniden iktidara gelebilmek için herkesle işbirliği yapar mısınız?” diye soruyor. Enver ise ülkede adalet ve değişim isteyenin halk olduğunu vurgulayarak, oylarıyla bunu gösterdiklerini kaydediyor.   

Al Jazeera, seçimi kazanan ittifakın Malezya gençliği tarafından biraraya getirildiğini ama Mahatir’in 92, Enver’in de 70 yaşında olduğunu hatırlatarak ‘Maleyzya’yı geleceğe taşıyacak başka lider yok muydu’ diye sorduğunda ise, Malezyalı siyasetçi gençlere pozisyon verilmesi gerektiğini söylemekle yetiniyor. Muhabir, sorusunun yanıtını almakta ısrarcı ve bu kez ülkenin en yolsuz siyasetçilerinin de hükümette olduğuna işaret ediyor.  Enver, “Mahatir’in kararıydı. Sadece danışmanlık yapacak” yanıtını veriyor.

Malezya’da nüfusun yüzde 15’ini oluşturan Çinli azınlığın 44 yıl sonra ilk kez hükümette bir bakan ile temsil edildiğini hatırlatan Enver İbrahim’e, muhabir, “kendinizi Malay mı yoksa Malezyalı olarak mı görüyorsunuz” diye de sormuş. Enver’in yanıtı çarpıcı:

“Bana ‘önce Müslüman mısınız, yoksa Malezyalı mı, yoksa Malay mı diye sorsanız, ben çelişki görmem. Malayım, Müslümanım, Malezyalıyım, Asyalıyım. Bu anlamda enternasyonalistim. Dini bütün bir Müslümanım ve Shakespeare’i de bir dahi, uluslararası bir dahi olarak görmeye devam ediyorum. Shakespeare’in eserlerini ve düşüncelerini kendime yakın buluyorum. Bu durum, benim ne inancımı ya da kültürümü, ne de ülkemi ya da  milletimi aşındırır”.

Enver İbrahim, Mahatir Muhammed’in iktidarı kendisine ne zaman devredeceğine dair kesin zaman vermediğini, eşi Azize’nin başbakan yardımcısı olarak yeni hükümette yer aldığını kendisinin ise bir süre Müslüman topluluklara hitap etmek istediğini söylemiş:

“Kanımca Müslüman dünyanın demokratik geçiş ve demokratik hesap verirlik konusunda aklın sesini duymaya ihtiyacı var”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.