Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zaev ve Çipras anlaştı: Makedonya’nın ismi değişiyor

Yunanistan ve Makedonya arasında 27 yıldır devam eden isim krizi çözüldü. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Makedonya’nın yeni bir isim alması konusunda Makedonyalı mevkidaşı Zoran Zaev’le mutabık kaldıklarını ve bu yeni ismin hem ülke içinde hem de uluslararası alanda geçerli olacağını duyurdu. Makedonya’nın yeni isminin “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak belirlendiği anlaşmanın ardından Çipras, “Mutluyum çünkü Yunan tarafının bütün koşullarını karşılayan iyi bir anlaşmaya vardık” şeklinde konuştu.

Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim krizi, Makedonya’nın Yugoslavya’dan ayrıldığı 1991 yılına dayanıyor. Makedonya ismini “eski Yunan mirası” olarak nitelendiren Yunanistan, ülkenin kuzeyinin de aynı isimle anılmasından ötürü Makedonya’nın ismini değiştirmesini talep ediyordu. Bu talebin Makedonya tarafından sürekli reddedilmesi nedeniyle Yunanistan, Makedonya’nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliğine karşı çıkıyordu.

Zaev-Tsipras
Makedonya Başbakanı Zaev ile Yunanistan Başbakanı Çipras Ocak’ta Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda

Yunanistan’ın aşırı sağcı partiden anlaşmaya veto

Çipras, iki ülke tarafından alınan isim değiştirme kararının Makedonya’da yapılacak referandumdan onaylanması halinde anlaşmanın Yunan parlamentosunun onayına sunulacağını söylerken, hükümetin koalisyon ortağı aşırı sağcı Bağımsız Yunanlar Partisi lideri Panos Kammenos, mecliste bir oylama gerçekleşmesi halinde anlaşmaya karşı oy kullanacaklarını açıkladı. Bu durumda Çipras’ın anlaşmaya destek için diğer muhalefet partilerine yönelmesi bekleniyor.

Makedonya’ya NATO ve AB yolu açıldı

Üsküp ile Atina’nın isim krizine ilişkin vardıkları anlaşma NATO ve AB tarafından da memnuniyetle karşılandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg anlaşmanın “yıllar süren sabırlı bir diplomasinin meyvesi” olduğunu söyleyerek liderlere anlaşmayı tamamlama çağırısında bulundu. Stoltenberg ayrıca bu adımın Üsküp’e NATO üyeliği yolunu açacağını ve Batı Balkanlarda barışve istikrarı sağlamlaştıracağını ifade etti.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da attığı tweette Çipras ile Zaev’i tebrik ederek iki lidere yönelik, “Sayenizde imkansız olan artık mümkün oluyor” ifadelerini kullandı. AB Dışişleri ve Güvenlik Politakaları Yüksek Temsilcisi  Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da Üsküp ile AB arasındaki üyelik müzakerelerini sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.