Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP oyları kalelerinde geriledi, Doğu ve Güneydoğu’da arttı

24 Haziran genel seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre AKP yüzde 42.5 oyla birinci parti oldu. AKP bu oy oranıyla Meclis’te 295 milletvekiliyle yer alacak. AKP oyları 1 Kasım’ a göre yüzde 7 düşüş yaşarken kendi kalesi sayılan illerde oyları ciddi oranda geriledi.

Cumhur İttifakı (AKP ve MHP) oyların yüzde 53.65’ini alırken Millet İttifakı (CHP, SP, İP) yüzde 33.96’da kaldı. Meclis’te yer alacak 600 milletvekilinin 295’ini kazanan AKP’yi, 147 vekille CHP, 67 vekille HDP, 48 ile MHP, 43 ile İyi Parti takip etti.

AKP 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde yüzde 49.49 oy almış, 317 vekil çıkararak Meclis’teki çoğunluğu tek başına yakalamıştı. Ancak bu seçimlerde AKP yüzde 7 düşüşle Meclis’teki salt çoğunluğu da kaybetmiş oldu. 1 Kasım’dan bugüne gelindiğinde vekil sayısı da 22 azalmış oldu. AKP’nin salt çoğunluğu elde edememiş olması MHP ile kurulan ittifaka daha fazla muhtaç olacağı şeklinde yorumlanıyor.

Büyük illere baktığımızda İstanbul’da AKP yüzde 43 oy alarak 1 Kasım’ın 5 puan gerisinde kaldı. 7 Haziran seçimlerinde aldığı yüzde 40.9 oyu 3 puan arttıran AKP, 1 Kasım’daki düşüşü Erdoğan’ın oyuyla tolere etti. Erdoğan’ın İstanbul’da aldığı yüzde 52.55 oy AKP’nin kaybını dengeledi. AKP İstanbul’da 43 vekil çıkarırken Berat Albayrak, Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu gibi isimler İstanbul’dan Meclis’e girdi.

Ankara oyu 7 Haziran’ın da gerisinde

Ankara’da da 15 vekil çıkaran AKP oyların yüzde 40’ını aldı. Ankara’da, İstanbul’dan farklı olarak yüzde 48.8 oy aldığı 1 Kasım’dan da, 41.2 oy aldığı 7 Haziran’dan da az oy aldı. Tuğrul Türkeş, Naci Bostancı gibi isimler Ankara’dan vekil olurken BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de Ankara’da AKP listesinden Meclis’e girmiş oldu.

AKP, İzmir’de 28.6 oy ile CHP’nin ardından ikinci parti olurken 1 Kasım ve 7 haziran oylarının ortasında bir oya sahip olmuş oldu. AKP, İzmir’den 8 vekil çıkarırken Başbakan Binali Yıldırım da İzmir’den vekil oldu.

İstanbul, Ankara ve İzmir’deki durum böyleyken bunların dışındaki büyükşehirlerde AKP 1 Kasım ve 7 haziran arası oylar aldı. Adana’da 34.6 alarak 1 Kasım’a göre 2 puan düşen AKP, Trabzon’da 1 Kasım’daki 66.8 oyundan tam puan kaybetti. Yine Bursa’da yüzde 46.1 alan AKP 1 Kasım’a göre 8 oy kaybetti 7 Haziran’ın 3 puan üzerinde yer aldı. Büyükşehirlerden çıkarılacak sonuç Erdoğan’ın aldığı oyların 16 Nisan referandumundaki Evet oylarıyla karşılaştırıldığında az da olsa arttığı, AKP’nin kendi oylarında ciddi düşüşler yaşandığı.

AKP kalelerinde ciddi düşüş

AKP için dikkat çeken bir diğer nokta ise kalesi olarak sayılabilecek yerlerdeki yüksek oy kayıpları oldu. Erzurum, Bayburt, Sivas, Konya, Kayseri gibi yerlerde AKP oyları düşerken MHP oylarını ciddi oranda arttırdı. Örneğin Erzurum’da 54.8 ile 7 Haziran’ın 2 puan üzerinde oy alan AKP, Bayburt (57.4), Sivas (54.7), Konya (59.4), Yozgat (53.4) gibi yerlerde 7 Haziran oranlarını dahi yakalayamadı. Bayburt örneğine bakıldığında 1 Kasım’da aldığı oy yüzde 73.4 iken bu seçimlerde tam 16 puan oy kaybetti.

AKP oyları ülke genelinin aksine Güneydoğu ve Doğu’da arttı

Ülke genelinde oyları gerileyen AKP, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde oylarını korudu, bazı yerlerde de arttırdı. Diyarbakır’da 21.3 ile 1 Kasım’da aldığı oyun aynısını almayı başaran AKP Mardin (30.3), Van (31.7), Bitlis (44.8), Hakkari (19.99), Kars (38.8), Ardahan (37.1) gibi illerde oylarını 1 Kasım’a göre de arttırmış oldu. Şırnak’ta 1 Kasım’da yüzde 11 olan oyunu tam 18.1’e çıkardı ve bu illerde yüzde 6-7’lik bir artış yakalamış oldu.

295 Milletvekiliyle Meclis’te yer alacak AKP’de Meclis’e giren dikkat çekici isimler:

  • BBP Başkanı Mustafa Destici Ankara 2. bölgeden seçildi
  • Eski futbolcu Alpay Özalan İzmir’den AKP milletvekili oldu.
  • Rümeysa Kadak, İstanbul‘dan AK Parti milletvekili oldu. 6 Mayıs 1996’da dünyaya gelen Rümeysa Kadak Meclis’in en genç üyesi olmuş durumda.
  • Ünlü sporcu Kenan Sofuoğlu AKP’den Sakarya Milletvekili oldu.
  • Mehmet Ağar’ın oğlu Tolga Ağar Elazığ‘dan milletvekili oldu.
  • TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in oğlu Barış Palandöken AKP’den Malatya milletvekili oldu.
  • Bülent Arınç’ın oğlu Mücahit Arınç AK Parti’den İstanbul milletvekili oldu.

Meclis’e girenler kadar giremeyenler de dikkat çekici. 18 yaşında Kocaeli’nden aday gösterilen Elif Nur Bayram seçilemezken partinin kurucularından Yeni Şafak yazarı Ayşe Böhürler’de Meclis’e giremedi. Meclis’e giremeyenler arasında Türk İslam Karakoç da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sonuçları üzerine yaptığı açıklamada, “Şahsıma, partime ve ittifakımıza oy veren kardeşlerimize şükranlarımı sunuyorum. Tüm oy kullanma hakkına sahip olan kardeşlerime özellikle bu demokratik görevlerini yerine getirdikleri için teşekkür ediyorum. Bugün Türkiye’nin tamamında milletimiz özgür iradesiyle sandığa gitmiş, kendisi ve ülkesi için tercihini yapmıştır. Seçime katılan cumhurbaşkanı ve milletvekilleri adaylarını tebrik ediyorum. Kimsenin kendi başarısızlığını gizlemek için seçim sistemini suçlayarak demokrasimize zarar vermeyeceğini ümit ediyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.