Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2017 yılında tropik ormanlarda rekor kayıp: 39 milyon dönüm

New York Times’tan Brad Plumer’in haberine göre, geçtiğimiz yıl tropikal ormanlık alanlardaki kayıp 39 milyon dönüme ulaşarak bir rekor kırdı. Haberin kaynağı ise Dünya Kaynakları Enstitüsü adlı çevreci bir örgüte bağlı Küresel Orman İzleme (Global Forest Watch) adlı kuruluş. Global Forest Watch, Maryland Üniversitesi ile ortak yaptığı çalışmada uydudan tropikal alanlardaki kaybı izledi ve 39 milyon dönüm ormanın yok olduğu görüldü.

Habere göre Brezilya’da tarımla uğraşan çiftçilerin talepleri ve geçen yıl yaşanan kuraklık sonucu sadece Brezilya’da 3 milyon dönüm ormanlık alan yok oldu. Kolombiya’da hükümet ile isyancılar arasında yaşanan anlaşma sonrası madencilik ve çiftçilik faaliyetleri ile önemli bir alanın yok olduğunun altı çizildi. Karayip bölgesinde ise Irma ve Maria kasırgalarının Dominik ve Porto Riko’nun ormanlık alanlarında önemli bir kayba neden olduğu da tespit edildi.

Tüm bunlara bakıldığında, ormanlık alan kaybında 2017 yılı kayıplardaki en kötü ikinci yıl oldu. Rekor sıralamasında 2016 yılı birinci durumda.

Oslo’da toplantı

Bu hafta orman-ulusları denen ülkeler Oslo’da toplanacak ve dünyanın iklimi üzerinde önemli etkisi olan ormanlık alanların kaybının önlenmesiyle ilgili tartışacaklar. Yetkililer eldeki bu sayıların alarm verici olduğunu ifade ediyorlar.

Özellikle tropik ormanlardaki verimli ağaçlar havadaki karbon-dioksidi büyürken kendi bünyelerine katıp havadaki karbon dioksit oranını azaltıyorlar ancak kesildiklerinde ya da yok edildiklerinde bu karbon dioksit atmosfere salınıyor. Dünyanın her yıl saldığı karbon dioksidin % 10’unun bu ormansızlaşmadan kaynaklandığı belirtiliyor.

“Yangını çay kaşığıyla söndürmeye çalışmak”

Ormanlık alan kaybında, sadece Orta ve Güney Amerika ülkeleri değil, Endonezya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerde de büyük kayıplar söz konusu. Özellikle Endonezya’da palm yağı çıkarmak için palm ağaçlarının kesilmesi yıllar içinde Endonezya ormanlarını derinden etkilemiş durumda.

Buna karşın bazı önlemler alındı. Uzmanlar ise alınan önlemlerin yeterli olmadığını ifade ediyorlar. Alınan önlemlerin küçüklüğünü belirtmek için de evde çıkan yangını çay kaşığında su taşıyarak söndürmeye benzetiyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.