Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayland’da bayram var: Mağarada mahsur kalan çocuklar da antrenörleri de sağ salim kurtarıldı

Tayland’da 23 Haziran’dan bu yana bir mağarada mahsur kalan tüm çocuklar ve antrenörleri kurtarıldı. Myanmar sınırına yakın dağlık bölgedeki Tham Luang mağarasının 3 kilometre kadar içinde, hava boşluğu işlevi gören küçük bir oyukta bulunan 12 kişilik “yaban Domuzları” adlı çocuk futbol takımı ile antrenörlerinden oluşan grubun son üyeleri de bugünkü operasyonla gün ışığına kavuştur. Yerli ve yabancı uzman dalgıçların katıldığı kurtarma operasyonu pazar günü başlamış, ilk iki gün dörder çocuk dışarı çıkarılmıştı. Mağaradan çıkarılan çocuklar hastaneye götürülerek sağlık taramasından geçiriliyorlar.

çocuklar

İçlerinden ciğerlerinde enfeksiyon saptandı ama bunun dışında genel olarak fiziksel ve ruhsal durumlarının iyi olduğu bildiriliyor. Mağaradan çıkarılan ilk dört çocuk aileleri ile de biraraya geldi. Ama tüm takım bir hafta boyunca hastanede gözetim altında kalacak. 11 ila 16 yaşlarındaki 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörleri, 23 Haziran’da mağara gezisi yaparken, şiddetli yağışla mağara girişinin sularla kapanması nedeniyle içeride mahsur kalmış ve ancak 9 gün süren arama çalışmalarının ardından bulunmuştu.

takım

Kurtarma operasyonunun hazırlıkları sırasında bir dalgıç hayatını kaybetmişti

40’ı Tayland deniz komandosu, 50’si yabancı 90 uzman dalgıçtan oluşma kurtarma ekibi, öncelikle mağarının içinde izlenecek güzergah boyunca kullanılacak bir halatı germişler, ayrıca su basmamış birkaç noktaya da oksijen tüplerini değiştirmek ve dinlenmek için kullanılabilecek minik üsler kurmuşlardı. Dalgıçlar pazar gününden itibaren de, daha önce hiç dalmamış, hatta yüzme dahi bilmeyen çocuklara sıra ile, bazen yürümek, bazen tırmanmak ve bazen de dalmak gereken zorlu yol boyunca eşlik etmeye başladılar. Yolculuğun en zorlu kısmı, güzargahın ortasında bulunan ve çok dar olduğu için ancak oksijen tüplerini çıkartarak dar bir geçitti. Kurtarma operasyonu için ön hazırlık yapanlardan Taylandlı deniz komandosu Saman Gunan, çocukların bulunduğu bölüme tedarik ulaştırdıktan sonra geri dönerken oksijeninin tükenmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.