Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IMF, Yunanistan ekonomisinin küllerinden doğma hikayesine ikna olmadı

AB’nin Yunanistan’ı krizden kurtarmak için uyguladığı maddi kurtarma programı gelecek ay sonlanıyor. Avrupalı politika yapıcıları Yunanistan ekonomisinin bir anlamda krizden çıktığı ve bölgenin borç krizinin sonuna gelindiği yorumları yapıyor.

New York Times’ta yer alan habere göre, Uluslararası Para Fonu (IMF) ise, Yunanistan’da krizin bittiği noktasında daha temkinli ve bunu da salı günü yayınladığı raporda dile getirdi. IMF yayınladığı raporda Yunanistan’ın, borcunu hafifletme, ekonomik büyümeyi sürdürme ve yıllardır süren kemer sıkma politikaları sonrasında artan oranda yoksulluğa itilen nüfusun desteklenmesi gerekliliği noktalarında çetin bir mücadele ile yüz yüze kalacağı uyarısında bulunuyor.

Bir süredir Yunanistan, içerisinde bulunduğu ekonomik krizden kurtulabilmesi için IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu tarafından ekonomik kurtarma paketleri ile desteklenmekteydi. 20 Ağustos itibariyle Yunanistan’ı kurtarma programı sonlanıyor.

Kurtarma programının amacı 19 ülkelik Euro alanını 2010’da başlayan ekonomik krizden korumaktı. Şu anda kurtarma programının uygulandığı ülkeler yavaş da olsa büyüme eğilimi göstermeye başladı ve işsizlik oranı da en yüksek oranlardan düşme eğilimi gösteriyor. Bunlara rağmen IMF’nin işaret ettiği gibi Yunanistan’da bankalar ve özel sektör zayıf ve hükümet borçlu. Bununla birlikte nüfusun önemli bir kısmı yoksulluk anlamında risk altında ve Yunanistan’da hala piyasa ve ekonomi alanındaki reformlarda yeterli bir süreklilik yok.

Yunanistan ekonomisi büyüme eğilimi göstermesine rağmen hala ancak kriz öncesi boyutunun yüzde yetmiş beşine ulaşmış durumda. İşsizlik yüzde 28’lik en yüksek seviyesinden düşmüş olmakla birlikte hala yüzde 20 oranında ve bu oran Euro bölgesinin en yüksek seviyesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.