Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belçika’da çocuklara ötanazi uygulaması

Washington Post’tan Charles Lane’in haberine göre Belçika’da çocuklara ötanazi uygulanıyor. Haberin özetini aşağıda paylaşıyoruz:

Bir çocuğun yaşamını almak – o çocuk ağır hasta olsa bile – dünyanın her yerinde yasadışıdır. Ancak Belçika buna bir istisna oluşturuyor. Belçika 2014 yılında yaptığı yasal değişikliklerle doktorlara, çocuklara ötanazi yapma hakkını verdi. Yasa çıktıktan sonra bir müddet bu konuda hiç bir uygulamaya gidilmedi. Ancak 2016 ve 2017 yıllarında 18 yaşın altındaki üç çocuğa ötanazi uygulanarak yaşamlarına son verildi.

Belçika çocuklara ötanazi konusunda yalnız değil. Hollanda’da 12 yaşın yukarısındaki çocuklara ötanazi yapılıyor. Fakat Belçika’da ötanazi yapılan çocuklardan biri 9 diğeri ise 12 yaşında.

Bu Belçika’da ciddi bir tartışmayı da başlatmış durumda. Ötanazi karşıtları bir çocuğun yaşamının umutsuz ilan edilmesinin Tanrı gibi davranmak olduğunu söylüyor. Öte yandan, Belçika hukuku ise bu konuda uzmanlara ve doktorlara güveniyor. Yasa ötanazinin uygulanabilmesi için çocuğun umutsuz bir tıbbi durumda olmasını ve çocuğun dayanılmaz ölçüde acı çekmesiyle beraber yakın zamanda ölme ihtimalini şart koşuyor. Aynı zamanda altı kişilik bir komisyon çocuğun talebini, doktorların raporlarını ve önerilerini okuyup her şeyin yasaya uygun olup olmadığını denetliyor.

Ancak durumu zorlaştıran sorunlar da söz konusu. Geçtiğimiz yıl söz konusu komisyonun bir üyesi istifa etti. İstifanın sebebi ise bir kadın hastanın ötanazi istememesine rağmen ailesinin isteği üzerine bu işleme gidilmesiydi. Bundan dolayı, 360 doktor bir araya gelip ötanazi üzerinde daha sıkı kontrol olması isteklerini belirten bir dilekçe imzaladılar.

Bundan sonra daha fazla çocuğun ötanazi işlemine başvuracağı düşünülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.