Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD lideri El-Bağdadi’nin gizli toplantısı

Wall Street Journal’in haberine göre, dünyanın en çok aranan adamıyla toplantı Mayıs 2017’de, Doğu Suriye’de ıssız bir bölgede gerçekleşti. Binlerce kişiyi Irak ve Suriye’de arkasından savaşa sürükleyen -o zaman- 45 yaşındaki modern halife, elini kaldırarak içeridekileri selamladı. Odadakilerden biri, İsmail el-Eythavi adında bir Iraklıydı.

Eythavi sonrasında ABD, Türkiye ve Irak gizli servislerinin birlikte gerçekleştirdiği bir operasyonda ele geçirildi. El-Eythavi şimdiye dek canlı ele geçirilen en yüksek IŞİD yöneticilerinden biri. El-Eythavi’nin toplantıya dair anlattıkları, son aylardaki operasyonlarda iyice darbe alan IŞİD’in lideri El-Bağdadi’nin yakın çevresindeki gerilimlere ışık tutuyor. Iraklı bir yetkiliye göre el-Eythavi’nin toplantıya dair anlattıkları başka kaynakların ifadeleriyle örtüşmekte.

El-Eythavi’nin Iraklı yetkililere anlattıkları, El-Bağdadi’ye dair 2014’teki Musul hutbesinden beri en detaylı bilgileri içeriyor.

Sadece en üst düzey yöneticilerin davetli olduğu gizli buluşma, Musul kuşatması sırasında, örgüt hakim olduğu toprakların çoğunu kaybettikten sonra gerçekleşti. El-Eythavi toplantıya IŞİD’e bağlı okullardaki müfredatı tartışmak üzere gitmişti. Anlattığına göre IŞİD lideri aşırı zayıflamıştı ve sakalları beyazlamıştı. El-Eythavi, El-Bağdadi iki IŞİD yöneticisiyle sakince konuşurken birden bağırıp yanındakileri beceriksizlikle suçlamaya başlayınca, konuşmanın son askeri gelişmeler üzerine olduğunu anladığını belirtiyor. El-Eythavi IŞİD halifesinin oldukça sinirli olduğunu ve sonrasında bu iki kişinin görevden alındığını da ekliyor.

Tanığın anlattıklarına göre grup ayrıca IŞİD üyelerinin ailelerinin tahliye edilip edilmeyeceğini de tartışmış. El-Eythavi’nin olumlu baktığı konu hakkında El-Bağdadi’nin son kararı “kimsenin ‘Halifelik’ten kaçamayacağı” olmuş. Ailelerin durumu Musul kuşatması sırasında örgüt içinde tartışmalara konu olmuş, Iraklı militanların ailelerini şehirden kaçırması karşısında yabancı savaşçılar greve gitmişti.

Toplantı bittikten sonra ailelerin durumu konusunda El-Bağdadi’yle ayrıştığı için IŞİDli güvenlik güçlerince sorgulanan El-Eythavi, sonrasında eşi ve kızıyla Türkiye’ye kaçmıştı. Fakat sınırı geçtikten sonra hemen gözaltına alınıp Irak’a iade edilmişti.

Son dört yıl içinde grup, sahip olduğu neredeyse tüm toprakları kaybetti. Önemli liderlerinin birçoğu öldürüldü. Fakat El-Bağdadi halen ele geçirilemedi. En son eylül ayında yayınlanan bir ses kaydında IŞİD halifesinin tüm destekçilerini Irak ve Suriye’de direnmeye ve Batı’ya karşı savaşmaya çağırmıştı. Gruptan arta kalanlar yeraltına inip yeniden saldırılar başlatmıştı.

İstihbarat örgütleri operasyonları akamete uğratmamak için El-Bağdadi’nin lokasyonuna dair açıklama yapmıyor. Fakat söylenenlere göre IŞİD lideri, Kuzeybatı Irak’ta Baac kasabası civarında ve Suriye sınırında, Fırat nehri kıyısındaki diğer yerleşim yerlerinde saklanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.