Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’dan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yaptırım tehdidi

ABD yönetimi, merkezi Hollanda’nın Den Haag kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) yargıç ve savcılarını yaptırım uygulamakla tehdit etti.

Konuyla ilgili açıklama ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan geldi. Afganistan’da ABD askerleri ve yetkililerinin işlediği iddia edilen savaş suçlarıyla ilgili olarak hukuki süreç başlatmaya hazırlanan UCM’yi sert bir şekilde eleştiren Bolton, hukuki sürecin başlaması durumunda UCM yetkililerine yaptırım uygulama tehdidinde bulundu. Washington’da yaptığı bir konuşmada konuya değinen Bolton, söz konusu kişilerin ABD’deki mal varlıklarının dondurulması ve ABD’ye seyahat yasağının yaptırımlar kapsamında uygulanabileceğini söyledi. Öte yandan Bolton, UCM ile ilgili sözlerinin yalnızca ABD’li askerlerle ilgili değil, İsrail ve ABD’nin diğer yakın müttefiklerinin askerleri ve yetkilileri için de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.

UCM’nin “gayrımeşru ve tehlikeli bir kurum” olduğunu savunan Bolton, ABD’nin UCM’nin üyesi olmadığını, mahkemeyi desteklemediğini ve işbirliği yapmadığını söyledi ve “UCM’nin kendi kendisine ölmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu. Bolton; “UCM; hayatını gönüllü olarak tehlikeye atan; 11 Eylül saldırılarının ardından ulusumuzu, vatanımızı ve ailelerimizi koruyan ABD’li vatanseverlerle ilgili her an dava süreci başlatabilir” dedi.

ABD; Roma Anlaşması ile 2002 yılında kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin üyesi değil ve yetkisini tanımıyor. Ancak UCM, soykırım, savaş suçu ve barışa karşı suçlar gibi belli başlı suçlarda, üyesi olmayan yetkilileri de resen yargılama yetkisini kendisine tanımış durumda. Bununla birlikte UCM yalnızca, adı geçen suçları işleyen kişilerin vatandaşlıkla bağlı oldukları ülkeler kendilerini yargılamadığı sürece devreye giriyor. 2018 yılı itibariyle 123 ülke UCM’nin üyesi durumunda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.