Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barış imzacısı Hanifi Barış hakkında tahliye kararı verildi

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attıkları için yargılanan barış akademisyenlerinin davalarına bugün Çağlayan Adliyesi’nde devam ediliyor. Bugün 5 ayrı mahkemede 17 barış akademisyeni hakim karşısına çıkıyor. Görülen iki duruşmada akademisyenlere hapis cezası verilirken, 13 Temmuz 2018’den beri tutuklu bulunan Hanifi Barış, adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Sosyal medya paylaşımları sebebiyle tutuklanan barış akademisyeni Hanifi Barış adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Bir sonraki duruşma ise 13 Aralık 2018’de görülecek. Önceki iki duruşmada ise Dr. Gaye Yılmaz ve Yrd. Doç. Bülent Küçük hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

13 Temmuz 2018 tarihinden beri tutuklu bulunan Hanifi Barış ise ifadesinde, “Yaptığım paylaşımların suç oluşturduğunu düşünmüyorum. Dehşetli bir şaşkınlık içerisindeyim. Akademisyenlerin en öncelikli işi ulaştıkları bilgileri paylaşmaktır, sosyal medya da bunun bir aracıdır. Doktora konum Türkiye ve Suriye’de Kürt siyasi hareketleri idi. Aberdeen Üniversitesi’ndeki danışmanlarım Suriye’deki durum nedeniyle sahada çalışma yapmama izin vermeyince tez çalışmamda güvenilir uluslararası saygınlığa sahip basın ve yayın organlarına yöneldim. İddianameye konu fotoğraflar zaten paylaştığım kaynaklarda olan fotoğraflardır. Yorumum olarak değerlendirilen kısımlar haberlerin başlıkları ya da alt başlıklarıdır. Sanıyorum bu hata ilgili kaynakların İngilizce olmasından kaynaklanmıştır. İddianamede ‘evimde ele geçenler’e dair ibareler var. Bu herhalde bir kopyala-yapıştır hatası olmalı. Sizce de malum olduğu üzere, evime kolluk kuvvet gelmedi, ifade vermeye kendim gittim.” dedi.

Barış’ın ardından söz alan avukat ise “7/2 unsurlarının oluşması için şiddet ve cebir içermesi gerekir. Bu kesinlikle gerçekleşmemiştir. Müvekkilimin paylaştığı haberlerde kendi yorumu dahi yoktur. Örneğin The Guardian gazetesinden, Foreign Policy’den haberler paylaşmıştır. Bu haberleri paylaşınca ilgili haberin fotoğrafı ve spotu SM hesabınızda görünür, ama bunları siz paylaşmamışsınızdır.Öncelikle tahliye talebimiz vardır, sonraki talebimiz beraat olacaktır.” diye konuştu.

Barış Akademisyenleri, duruşmalar öncesi Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.