Dünyanın en önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Harvard, Yale, Oxford, Stanford, MIT (Massachusets Institute of Technology) ve Columbia üniversitelerinden akademisyenler, 10 aydır hakkında iddianame olmaksızın tutuklu bulunan Osman Kavala’nın durumuna dikkat çekerek, “Adalet bu mu?” diye sordu.
Aralarında dünyaca ünlü iktisatçılar Daron Acemoğlu ve Dani Rodrik, saygın Osmanlı tarihçilerinden Cemal Kafadar, Yale Üniversitesi’nden siyasetbilimciler Seyla Benhabip ve Ayşen Candaş, Columbia Üniversitesi’nden Elazar Balkan, Oxford Üniversitesi’nden Ezgi Başaran, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen düşünür Kalypso Nicolaidis, Stanford Üniversitesi öğretim üyesi ve Avrupa’nın en önemli düş̧ünürlerinden Timothy Garton Ash’in de aralarında bulunduğu akademisyenler Osman Kavala’ya atılı suçları inandırıcı bulmadıklarını ve Kavala’nın yanında yer aldıklarını ifade etti.
Osman Kavala kimdir?
Türkiye’nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları’nın kuruluşunda yer alan işadamı, hak savunucusu ve STK destekçisi Osman Kavala; Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center For Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. Kavala aynı zamanda, TESEV Yönetim Kurulu üyesi, Açık Toplum Enstitüsü’nde Danışma Kurulu üyesi, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi’nin destekçisiydi.
Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” ve “Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarını işlediği iddiasıyla 18 Ekim 2017’de gözaltına alınan ve 1 Kasım 2017’den bu yana cezaevinde tutuklu bulunan Kavala hakkında hâlâ bir iddianame hazırlanmış değil.