Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Av. Turgut Kazan: “Berberoğlu hakkında hapis cezasının onanması, Anayasa’ya aykırıdır”

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tahliyesine karar verirken 5 yıl 10 aylık hapis cezasını onadı. Avukat Turgut Kazan, bu kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. Aynı durumdaki HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in avukatı da tahliye başvurusunda bulundu. 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Berberoğlu’na “gizli  bilgileri açıklamak”tan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı. Berberoğlu tahliye edildi ve milletvekilliği sona erene kadar cezasının infazı durduruldu. Av. Turgut Kazan, Berberoğlu hakkındaki kararı şöyle değerlendirdi: “Yargıtay’ın Enis Berberoğlu hakkındaki hapis cezasını onamasını, Anayasa’nın 83. maddesinin ihlali olarak görüyorum. Yargıtay, yeniden milletvekili seçilmiş birini asla yargılayamayacakken yargılamış oluyor. Çünkü onama bir yargılamadır.”

“HDP’li Leyla Güven için de geçerli olmalı”

Berberoğlu hakkında verilen tahliye kararının ardından aynı durumdaki HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in avukatı da tahliye başvurusunda bulundu. Turgut Kazan, aynı kararın Güven için de uygulanması gerektiğini vurguladı ve “Geçici 20. maddeye maruz kalan tüm milletvekilleri için aynı karar geçerli olmalıdır. Berberoğlu hakkındaki tahliye kararı iyi bir karar da; burada önemli olan dokunulmazlığı kaldırılmadan bir milletvekilinin yargılanmasıdır” dedi.

Berberoğlu cezaevinden çıktıktan sonra yaptığı açıklamada,  “Bir CHP milletvekili olarak Maltepe Cezaevi’ne girdim, yine bir milletvekili olarak dışarı çıkıyorum. Yaşadığımız 16 aylık süreç, Türkiye’nin karar vermesini gerektirecek bir süreç. Beni mazur görün, birkaç gün aileme, partime bir danışayım, bundan sonraki hareket tarzımı bir anlayayım. İlginize çok teşekkür ederim, eski meslektaşlarım. Medyanın Maltepe Cezaevi’nde beni hiç yalnız bırakmadığının farkındayım. 16 aydır tecritte yaşıyorum. Dolayısıyla az konuştum, siz de alışın” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.