Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği’nde bir yıl içinde üçüncü gazeteci cinayeti: Bulgar gazeteci Victoria Marinova öldürüldü

Bulgaristan’da araştırmacı gazeteci Victoria Marinova, cumartesi günü Ruse (Rusçuk) kentinde öldürüldü. Polis, TVN adlı televizyon kanalında muhabirlik ve sunuculuk yapan 30 yaşındaki Marinova’nın tecavüz edildikten sonra boğularak öldürüldüğünü duyurdu. Marinova’nın öldürülmeden önce Avrupa Birliği (AB) fonları ile ilgili bir yolsuzluk iddiasını araştırdığı biliniyordu. Polis ise cinayetin Marinova’nın işiyle ilişkisi olup olmadığını henüz tespit edemediklerini söylüyor.

Cinayetle ilgili ilk tepkilerden biri Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın medya özgürlüğü temsilcisi Harlem Desir’den geldi. Desir sorumluların bir an önce adalet önüne çıkarılması için Bulgar makamlarına tam ve etkin bir soruşturma yürütmeleri çağrısı yaptı.

Marinova, son bir yıl içinde AB ülkelerinde öldürülen üçüncü gazeteci. Maltalı gazeteci Daphne Caruana Galiza 2017’nin Ekim ayında otomobiline düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülmüş, Slovak gazeteci Jan Kuciak ise 2018’in Şubat ayında evinde ölü bulunmuştu. Bu iki gazeteci de ülkelerindeki politikacılarla işadamları ve mafya üyeleri arasındaki şaibeli ilişkileri ve yolsuzluk iddialarını araştırıyordu. Nitekim Galiza’nın oğlu da sosyal medyada, önceki cinayetlerin faillerinin yakalanmamış oluşunun gazetecilere yönelik saldırıları cesaretlendirdiğine dikkat çekti:

Victoria Marinova’nın son televizyon programı, bir grup Bulgar gazeteciyle birlikte yürüttüğü, AB fonlarının yerel yöneticiler tarafından rüşvet için kullanıldığı iddialarına ilişkindi. Marinova, bu haber üzerine çalışan ve Bulgar polisi tarafından eylül ayında gözaltına alınan iki gazeteci ile röportaj yapmış, ilgili program 30 Eylül’de yayınlanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.