Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Andy Warhol’un ailesinin yaşadığı küçük Slovakya kasabası sanatçının hayranlarının ziyaretgâhı oldu

Andy Warhol’un 1987’deki ölümünden sonra Slovakya’daki küçük bir kasaba sanatçının hayranlarının uğrak yeri oldu. Warhol’un sanat dünyasında önemli bir stara dönüşmesinde büyük rolü olan aile kökenlerini merak edenler kasabayı akın akın ziyaret ediyor.

Medzilaborce yakınlarındaki Mikova kasabasında, komünizm döneminden kalma eski bir postane Andy Warhol Sanat Müzesi’ne dönüştürüldü.  Anne ve babasının evlendiği Mikova’daki kilise de, Warhol’un tarzını yansıtan parlak sarı renginde boyandı. Kasabanın en merkezi noktalarından birinde yer alan Andy Warhol sokağında, ziyaretçileri ağırlamak için Andy isimli bir de hostel bulunuyor. Tipik bir küçük Slovak kasabası olan Mikova’da kafe ya da bar yok.

Warhol her ne kadar “Hiçbir yerden gelmiyorum” dese de kökeninin uzandığı kasabayla ilgili bugüne kadar farklı dillerde birçok belgesel çekilmiş.

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=tubcVylNOa0

Göç dalgasından sonra burada kalan az sayıdaki Mikovalı, Andrej Varchola ve Julia Zavancy-Varchola’nın ABD’de doğan çocuklarının, soyadı Warhol olarak değiştirildikten sonra New York’ta bir efsaneye dönüşme hikayesini biliyor. Sanatçı popülerleştiğinde Slovakya, komünist yönetim altındaki Çekoslovakya’ya bağlıydı. O zamanlar burada kimsenin tüketim kültürü üzerinden sanat üretimi yapan ve uyuşturucu kullanan biriyle ilgilenmek gibi bir derdi yoktu. Warhol’un babası Birinci Dünya Savaşı sırasında ABD’ye göç ettiğinde Mikova, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na bağlıydı ve annesi birkaç yıl sonra babasının yanına taşındığında ise Çekoslovakya’ya. Ülke daha sonra 1993 yılında Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak ikiye bölündü.

“Warhol köklerini asla reddetmedi”

Mikova’daki Andy Warhol Sanat Müzesi’nin kurucusu da işte bu ayrılığa göndermede bulunuyor; Warhol’un “Hiçbir yerden gelmiyorum” derken ailesinin anavatanının artık var olmadığını kastettiğini, kökenlerini asla reddetmediğini söylüyor.

Aynı zamanda Warhol’un kuzeni olan kasaba sakinlerinden Julia Varcholova ise, “Amerika’da bir şey üzerine çok iyi olmana gerek yok, farklı olman yeterli… Olabildiğince farklı yapıyorsan, çok iyi şarkı söylemene ya da resim yapmana gerek yok. Andy de farklı olmakta çok iyi, ama yine de Rembrandt’ı ona tercih ederim” diyor.

Kasabadaki müze, Avrupa’nın en geniş Warhol eserleri koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. 

Avrupa’daki en geniş Warhol koleksiyonu

New York’taki yeraltı sanat dünyasının gay figürü olarak dışlanan Warhol’un ölümünden sonra, yabancı sanat meraklılarının ve akrabalarının sanatçıya bakış açısı değişmiş. Mikova’da 1991 yılında açılan Andy Warhol Sanat Müzesi, renkli Marilyn Monroe’lardan sanatçının kıyafetlerine kadar Avrupa’daki en geniş Warhol eserleri koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.