Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayında son gelişmeler (17 Ekim)

Pompeo, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Kaşıkçı olayını görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 14 gündür kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetini Suudi yetkililerle görüşmek üzere gerçekleştirdiği Riyad ziyaretinin ardından bugün Türkiye’ye geldi.

Pompeo, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 40 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de hazır bulundu.

Görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili bir yazılı açıklama paylaşıldı. Açıklamada; Pompeo’nun görüşmede Kaşıkçı olayıyla ilgili endişelerini dile getirdiği ve bu konuyla ilgili ABD’nin Türkiye’ye yardıma hazır olduğu mesajının iletildiğinin altı çizildi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, bu görüşmenin ardından mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’yla da yaklaşık yarım saat süren özel bir görüşme yaptı. Çavuşoğlu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:  “(Pompeo) görüşmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı’na bilgi aktardı. Ancak gazetelerde çıkan haberlerle ilgili biz yorum yapmayız. Başkonsoloslukta arama gerçekleştirildi. Başkonsolos ülkesine gidebilir, ne zaman gelip gelmeyeceği de benim işim değil. Suudi yetkililer karar verir buna. Başkonsolosun bazı davranışları dalga geçer gibi oldu ve tepki topladı. Bugün konutta ve araçlarda arama yapılmasını bekliyoruz.”

Olayla ilgili yeni iddialar

Kaşıkçı olayıyla ilgili olarak ortaya atılan iddialara ise her gün yenileri ekleniyor. New York Times gazetesi dün, Kaşıkçı olayına karıştıklarından şüphelenilen 15 Suudi’nin kimlik bilgilerinin yer aldığı bir haber yayınladı. Haberde söz konusu kişilerden çoğunun Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın yakın çevresinden olduğu bilgisine yer verildi.

Öte yandan; Yeni Şafak gazetesi, Kaşıkçı’ya İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda işkence edilirken kaydedildiği öne sürülen ses kayıtlarını yayınladı. Gazete ses kayıtlarının kaynağına ilişkin bilgi vermezken; Kaşıkçı’ya işkence edildiği, parmaklarının kesildiği ve bunların ardından kafası kesilerek öldürüldüğü iddia edildi.

Yeni Şafak’ın yayınladığı ses kayıtlarında, dün ülkesine dönen Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi’nin de konuşmaları yer aldı. Uteybi, Kaşıkçı’ya işkence yapan kişilere “Başka yerde yapın bu işi, başımı belaya sokacaksınız” derken, başka bir kayıtta ise kendisine “Ülkene döndüğünde yaşamak istiyorsan sus!” deniliyor.

CNN International ise dün, Türk yetkililere dayandırdığı haberinde Kaşıkçı’nın öldürüldüğü ve cesedinin parçalara ayrıldığına dair iddialara yer verdi. Wall Street Journal da, yine Türk yetkililere dayandırdığı benzeri bir haber yayınlayarak, Kaşıkçı’nın bir suikast timi tarafından Başkonsolos Uteybi’nin gözleri önünde dövülerek öldürüldüğü ve cesedinin parçalara ayrıldığını yazdı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.