Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayında son gelişmeler (19 Ekim)

Trump: “Kaşıkçı kesinlikle öldürülmüşe benziyor”

AP’nin haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistanlı muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı için “Suudi yazar kesinlikle ölmüşe benziyor” dedi. Trump bu sonuca neye dayanarak vardığını açıklamadı. Bununla birlikte, “Kaşıkçı’yı öldürüldüklerinin saptanması halinde, bunun Suudi yetkililer için çok ciddi sonuçları olacağını” da ekledi.

NYT: “Cinayet General el Assiri’nin üzerine yıkılacak”

New York Times (NYT) gazetesinin David D. Kirkpatrick ve Ben Hubbard imzalı haberine göre Suudi Arabistan yönetimi, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’a yakın bir isim olan üst düzey istihbarat yöneticisi General Ahmed el Assiri’yi Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sorumlu tutmaya hazırlanıyor. Gazetenin adını açıklamayan üç ayrı kaynağa dayandırdığı haberin doğru çıkması, Suud yönetiminin Kaşıkçı olayında başından beri izlediği inkâr etme çizgisini terk etmesi anlamına gelecek. Son olarak Yemen operasyonunda Suudi ordusunun sözcülüğünü yapan el Assiri’nin Veliaht Prens Salman’a çok yakın ve gerektiğinde önemli görevler için özel ekipler oluşturabilecek birisi olduğu biliniyor.

Suudi yönetiminin planından haberdar olan iki ayrı kaynak, NYT’ye bu planı şöyle özetledi: “Kaşıkçı’nın sorgulanmak için Suudi Arabistan’a götürülmesi kararlaştırıldı. Bunun için General el Assiri’ye sözlü talimat verildi. Ancak o ya talimatı yanlış anladı ya da kendisine verilen yetkiyi aşarak Kaşıkçı’yı öldürdü.” Bu senaryonun hayata geçirilmesi halinde bile Veliaht Prens’in ABD’de yaşayan bir kişinin kaçırılması için talimat verdiği kabul edilmiş olacak.

ABD Hazine Bakanı da “Çöldeki Davos”a katılmaktan vazgeçti

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 23-25 Ekim günleri arasında düzenlenecek olan ve “Çöldeki Davos” olarak da adlandırılan “Gelecek için Yatırım İnisiyatifi” başlıklı yatırım konferansına katılmama kararı alanlara her gün yenileri ekleniyor. ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin ve İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox da Riyad’daki toplantılara katılmayacaklarını açıkladı.

Putin: “Olay aydınlatılmatılmadan Suudiler’e karşı bir adım atmamızın anlamı yok”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili soruşturma tamamlanmadan Suudi Arabistan-Rusya’nın ilişkilerini zedeleyecek tavır takınmak için bir neden olmadığını söyledi: “Bu kişi (Kaşıkçı) Suudi elitlerinden biri ve iktidarla yakın ilişkileri var. Başına ne geldiğiyle ilgili bir şey söylemek zor… Gerçekte ne olduğunu bilmiyoruz. Öyleyse iç yüzünü bilmediğimiz bir konu ile ilgili Suudiler’e karşı neden bir adım atalım? Kaybolan gazeteci bildiğim kadarıyla ABD’de yaşıyordu, Rusya’da değil. Bu yüzden ABD’nin bu konuda söyleyecek bir şeyleri olmalı, ama ben ne söyleyebilirim ki? Umarım bu olayla ilgili yeterli delil bulunur. Ancak ondan sonra bazı kararlar alırız.”

Belgrad Ormanı’nda arama

Associated Press’e konuşan üst düzey bir Türk yetkili, 2 Ekim günü konsolosluk binasından ayrılan iki araçtan birinin Belgrad Ormanı’na, diğerinin ise Yalova’ya gittiğinin tespit edildiğini, bu yüzden Cemal Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldükten sonra Belgrad Ormanı’na ya da Yalova’ya gömülmüş olabileceğinden şüphelendiklerini söyledi.

ABC’nin haberi ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlandı

İddialara göre, ABD Dışişleri Bakan Mike Pompeo’ya Ankara ziyareti sırasında Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bir ses kaydı dinletildi. ABC News’e konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Pompeo’ya kayıtların deşifresinin de verildiğini söyledi. Fakat ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Pompeo’nun Kaşıkçı olayına dair ne bir ses kaydı dinlediğini ne de kaydın deşifresini okuduğunu söyledi. Pompeo da, Türkiye ziyareti dönüşünde sorular karşısında “Buna dair söyleyecek bir şeyim yok” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.