Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’de yerel seçimler için adı geçen tüm isimler

CHP’de yerel seçimler için aday adaylığı başvuruları yoğunluktan dolayı bir hafta daha uzatılırken, İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere tüm il ve ilçeler için kulislerde pek çok ismin adı geçiyor. İşte adaylık için adı geçen ve öne çıkan tüm isimler…

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlere doğru CHP’de adaylıklar için çetin bir yarış sürüyor. İzmir’de, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun aday olmayacağını açıklamasının ardından partili bir ismin aday gösterilmesi beklenirken, İstanbul ve Ankara’da partili olmayan bir adayla seçimlere gidilmesi gündemde.

CHP Parti Meclisi’nin 24 Ekim’deki toplantısında 44’ü il olmak üzere 200’e yakın yerde adayların açıklanması bekleniyor. Ancak İstanbul, Ankara gibi tartışmalı yerlerde ise adayların açıklanmasının aralık ayını bulabileceği konuşuluyor. Aday belirlemede bir başka tartışma konusu ise ön seçim yapılıp yapılmayacağı. Parti içi muhalefet, ön seçim yapılmasını savunurken, genel merkez bu fikre, geç kalınacağı gerekçesiyle sıcak bakmıyor.

Ankara’da İYİ Parti ile ittifak mı olacak? 

Cumhuriyet gazetesinden Leyla Kılıç’ın haberine göre, Ankara’da Mansur Yavaş’ın İYİ Parti’nin adayı olacağı, Yavaş’ın karşısına CHP’nin aday çıkarmayacağı konuşuluyor. Haberde, İYİ Parti’nin de buna karşılık 29 büyükşehir belediyesinin çoğunda CHP’nin karşısına güçlü aday çıkarmayarak destek vereceği belirtiliyor.

Yine aynı haberde, CHP’nin İstanbul’un Ümraniye ilçesinde AKP’lilerden de oy alabilecek Abdüllatif Şener ismi üzerinde durduğu vurgulanıyor. Üsküdar için ise CHP Parti Meclisi eski üyesi Dr. Muhammet Çakmak’ın adı geçiyor. Çakmak, 2014 yerel seçimlerinde Bağcılar ilçesinde belediye başkanlığı için yarışmıştı.

Kazanılmasına kesin gözüyle bakılan Kadıköy’de ise, hâlihazırdaki Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, şair ve yazar Sunay Akın, avukat Şerdil Dara Odabaşı, İBB Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, Necati Ekşi, eski İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ve eski Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk aday adayı olmuş durumda.

CHP’nin geçen yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi için aday gösterdiği Mustafa Sarıgül’ün ise herhangi bir yerden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Şişli’de geçmiş dönemlerde başkanlık yapan Sarıgül, Şişli dışında bir ilçeden de aday gösterilebilir.

İzmir’de kıyasıya yarış

İzmir ise kazanılacağına kesin gözüyle bakılan yerlerden olduğu için en fazla başvuru yapılan il durumunda. Bazı ilçe belediye başkanlarının yanı sıra, çok sayıda milletvekilinin adı İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığı için geçiyor. BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın kulis haberine göre aday gösterilmesi en muhtemel isimler; İzmir milletvekilleri Murat Bakan ve Kamil Okyay Sındır. Ancak Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da Büyükşehir için öne çıkan diğer isimler. İzmir’de ayrıca eski milletvekilleri Musa Çam ve Canan Arıtman da adaylık başvurusunda bulundu.

Muharrem İnce aday olacak mı?

CHP için aday belirleme konusunda en zor yerlerden biri de İstanbul. İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığı için Genel Sekreter Akif Hamzaçebi, Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, İstanbul milletvekilleri Gürsel Tekin ve Mahmut Tanal aday olmak istiyor. Bunun yanı sıra Kılıçdaroğlu’nun isteği doğrultusunda, partili olmayan birinin İstanbul’dan aday gösterilme ihtimali de güçlü. Bu isimler arasında Sabancı Holding’de görev yapan işadamı Tamer Saka ve Coca Cola eski CEO’su Muhtar Kent yer alıyor.

İstanbul için bir başka tartışma konusu ise Muharrem İnce’nin aday gösterilme ihtimalinin olup olmadığı konusu. Bir hafta önce, 39 ilçeden 1262 CHP’linin katıldığı anketten, Muharrem İnce’nin yüzde 44 oyla birinci çıktığı açıklanmıştı. Ankette, İnce’yi Gürsel Tekin ve Akif Hamzaçebi takip ediyor. İstanbul’da stratejik olarak hem Kürt seçmenden oy alabilecek hem de partilileri küstürmeyecek bir isim üzerinde karar kılınması bekleniyor. Şayet İstanbul’da aday belirlemek için ön seçim yapılırsa Muharrem İnce’nin aday olması büyük ihtimal.

 

Ağırlıkla, mevcut başkanlarla devam edilecek

CHP, üç büyükşehir dışında çoğunlukla eski belediye başkanlarıyla devam etmeyi planlıyor. Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen’in, Aydın’da Özlem Çerçioğlu’nun yeniden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Sinop’ta Baki Ergül, Giresun’da Kerim Aksu’yla da bir dönem daha devam edilmesi bekleniyor. Hatay’da, mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş da göreve devam etmesi beklenen isimler arasında.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, Bolu için ismi konuşulan isimler arasında Muharrem İnce’ye yakın isimlerden CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan öne çıkarken, Bursa için Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in üzerinde ortaklaşıldığı iddia ediliyor. Antalya için ise ilçe belediye başkanları Ümit Uysal ve Muhittin Böcek’in yanı sıra Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın da aday olabileceği belirtiliyor.

Mersin ve Muğla belirsiz

Adana’da Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar öne çıkarken, tercihte zorlanılacak illerin başında Muğla ve Mersin geliyor. Mersin’de eski milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Fikri Sağlar, İstemihan Talay, Vahap Seçer ve İsa Gök aday olmak isteyen isimler. Muğla’da ise mevcut belediye başkanı Osman Gürün’ün dışında, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya’nın ismi geçiyor. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da Muğla Büyükşehir Belediyesi başkanlığı için aday adaylığını açıklayan isimlerden.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.