Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili son gelişmeler (24 Ekim)

2 Ekim tarihinde evlilik işlemleri için İstanbul Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na gelen ve orada öldürüldüğü düşünülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salah Kaşıkçı dün, Suudi Arabistan Kralı Salman ve Velihat Prens Muhammed bin Salman’la görüştü.

ABD Başkanı Donald Trump, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ”tarihin en kötü örtbas girişimlerinden biri” dedi. Wall Street Journal gazetesine konuşan Trump, Muhammed bin Salman’ın olayla ilgisi olup olmadığı sorusuna ”Orada işleri bu seviyede daha fazla yürüten kişi Prens. İşleri o yürütüyor ve eğer biri olacaksa, bu kişi o olurdu” yanıtını verdi.

Öte yandan ABD, Kaşıkçı cinayetiyle ilişkili oldukları gerekçesiyle 21 Suudi yetkilinin vizesini iptal etti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı açıklamada “Bu suçu işleyenlerin hesap vermesini sağlamak ve Amerika’nın çıkarlarını korumak gibi ikili hedefleri gözetmeye devam ediyoruz” dedi.

2 Ekim’den bu yana tüm dünyanın gündeminde olan Kaşıkçı cinayeti uluslararası kurumların da en önemli gündemi olmuş durumda. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, Türkiye’den soruşturma talebi gelirse değerlendireceklerini bildirdi.

Cinayetle ilgili bir açıklama da Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk’tan geldi. Tusk şöyle konuştu: “Kaşıkçı’nın öldürülmesi korkunç bir suç. En ufak bir ikiyüzlülük izi bile bize utanç getirir. Kimin, kimin çıkarını koruduğunu söylemek benim görevim değil ancak bir şeyden eminim. Avrupa’nın tek çıkarı, arkasında kim olduğuna bakmaksızın tüm detayları ortaya çıkarmaktır. Duyarlılığınızın ve kararlılığınızın farkındayım ve Avrupa’nın, üye devletlerin veya kurumların herhangi bir belirsiz oyuna karışmasına izin vermeyeceğinize inanıyorum.”

Cinayetle ilgili basında yer alan iddialar

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, Türk polisinin Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun bahçesindeki kuyuda arama yapmasına Suudi yetkililerin izin vermediği iddia edildi.

Associated Press’in Suudi yetkililere dayandırdığı haberinde, Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da güvenli bir evde sorgulanmasının planlandığı fakat Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında yardım istemek için bağırmaya başlaması üzerine planın vahşete dönüştüğü ileri sürüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.