Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da başkanlık seçimlerinin ikinci turunu işkence yanlısı aşırı sağcı aday Bolsonaro kazandı

Brezilya’da dün yapılan başkanlık seçimlerinin ikinci turunu resmi olmayan sonuçlara göre Sosyal Liberal Parti’nin (PSL) adayı aşırı sağcı Jair Bolsonaro kazandı. İşçi Partisi’nin adayı Fernando Haddad’a karşı yarışan Bolsonaro, oyların yüzde 55’ini aldı.

Kampanyasını yolsuzluğu bitirme ve suç oranını düşürme vaatleri üzerine kuran Bolsonaro, kampanya döneminde verdiği vaatler ve açıklamalarla tüm dünyanın dikkatini Brezilya seçimleri üzerine topladı.

Silah taşıma hakkı, işkence ve cinayet

Bolsonaro, seçim kampanyası boyunca Brezilya’daki yüksek suç oranını olağanüstü önlemler alarak düşüreceğini ve Brezilya sokaklarını “yeniden güvenli” hale getireceğini vaat etti. Bu amaçlarla bireysel silahlanmanın önündeki engelleri azaltıcı adımlar atacağını söyleyen Bolsonaro, “Erkek ya da kadın tüm dürüst vatandaşlar evlerinde silah bulundurmak istiyorlarsa belli kriterlere bağlı olarak bunu yapabilecek” vaadinde bulunmuştu.

Bolsonaro’nun 1 Eylül 2018’de, İşçi Partisi’nin Brezilya’nın Acre kentinde düzenlediği toplantı hakkında söylediği sözler ise büyük tartışma yarattı. Toplantı devam ederken konuşan Bolsonaro, “Acre’deki İşçi Partisi taraftarlarını vuracağız” dedi. Ayrıca, Bolsonaro’nun siyasi kariyeri boyunca olduğu gibi, kampanya döneminde de işkencenin yaygın olarak kullanılması gerektiğini savunduğu biliniyor.

Kürtaj ve LGBT karşıtlığı

Bolsonaro’nun seçim kampanyası süresince çok tartışılan bir diğer konu da kürtajdı. Kürtaj karşıtlığıyla bilinen Bolsonaro’nun bu tutumuyla, özellikle Evanjelist Hristiyanların oylarını rahatlıkla aldığı tahmin ediliyor.

LGBT bireylere olan karşıtlığı da kampanyasında öne çıkaran Bolsonaro, Ekim 2017’de verdiği bir röportajda “Eğer oğullarınız böyle eşcinsel gibi davranırsa, bir şaplağı hak eder. Sonra da kendisine çekidüzen verir” demişti. Bolsonaro, Haziran 2011’de verdiği bir röportajda ise, “Eşcinsel bir oğlum olsaydı, onu sevemezdim. İkiyüzlü olamam. Eşcinsel olmasındansa trafik kazasında ölmesini tercih ederdim” diye konuşmuştu.

Milliyetçi-piyasacı ekonomi politikaları

Bolsonaro’nun seçim başarısında, tepki oylarının önemli bir rol oynadığı düşünülüyor. İşçi Partisi’nin politikalarından memnun olmayan Brezilyalı seçmenlerin, Bolsonaro’yu bir alternatif olarak gördüğü yaygın bir kanaat haline gelmiş durumda. Bolsonaro’nun ekonomi politikaları ise Latin Amerika’daki diğer piyasa dostu sağcı iktidarların yaklaşımlarıyla örtüşüyor.

Kamuda israf ile “gereksiz harcamaları” ve piyasada devlet müdahalesini azaltma sözü veren Bolsonaro aynı zamanda, “ulusal çıkarlar” açısından stratejik olarak görülen sektörlerin devlet kontrolüne geçeceğini vaat ediyordu. Bolsonaro bir Twitter mesajında ise “Kamunun elindeki çok sayıda tesisi ya kapatacağız ya da özelleştireceğiz” demişti.

Trump’tan Bolsonaro’ya tebrik telefonu

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD Başkanı Donald Trump ve Bolsonaro arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Trump’ın, Bolsonaro’yu seçim zaferi için tebrik ettiğini belirten Sanders, “İki lider de ABD ve Brezilya halkının yaşamlarını geliştirmek için yan yana çalışacaklarına dair güçlü bir taahhütte bulundular” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.