Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Ara Seçimleri: Trump güç kaybetti, Temsilciler Meclisi artık Demokratların

ABD’de yapılan Temsilciler Meclisi ve Senato seçimlerinde Başkan Donald  Trump’ın partisi Cumhuriyetçiler Senato’da çoğunluğunu korumayı başardı ancak Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk Demokrat Parti’ye geçti.

Demokratlar 2010’dan bu yana ilk kez Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk olmayı başardı. ABD’de Temsilciler Meclisi yasama, Senato ise yürütme kurumları olarak işlev görüyor. Bu sonuçlarla Trump’un yasama ve yürütmedeki tam hakimiyeti sona erdi.

Trump artık kolay yasa çıkartamayacak

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmekle Demokratlar yasama süreçlerinde daha fazla söz sahibi olacak. Trump’un ekonomik reformlar, göçle ilgili yeni kurallar ve sağlık sistemiyle ilgili yasal düzenlemeler için Demokratlar ile pazarlık yapıp anlaşması gerekiyor.

Soruşturma ve azil süreçlerinin adresi Temsilciler Meclisi

Temsilciler Meclisi’nin soruşturma başlatma yetkisi de Trump’un başını ağrıtacak konular arasında. Demokrat Parti’nin önde gelen isimleri seçim öncesinde, Trump yönetimiyle ilgili bir dizi konuda soruşturma başlatmak istediklerini açıklamıştı. Bu konuların başında Trump kampanyası ile Rusya’nın ilişkileri ve Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine yönelik iddialar geliyor.

Temsilciler Meclisi’nin yetkisinde olan bir diğer konu da başkanların azil sürecinin başlatılması. Temsilciler Meclisi’nde herhangi bir üye, başkan hakkında azil süreci başlatmak için girişimde bulunabiliyor. Bu sürecin sonlanması için Cumhuriyetçilerin çoğunluk olduğu Senato onayı gerekiyor ancak böyle bir sürecin başlatılması ihtimali bile Trump’un politikalarını uygulama konusunda eskisi kadar rahat olamayacağını gösteriyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.