CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bu akşam 20.00’de İYİ Parti Genel Merkezi’nde buluşacak.
İYİ Parti bir yandan CHP ile ittifak ihtimali kapısını açık tutarken, bir yandan da yerel seçime tek başına girmek için hazırlıklarına tam gaz devam ediyor. CHP ise 16 Nisan 2017’deki anayasa değişikliğinde “hayır” oyunun önde çıktığı büyükşehirleri alma hedefiyle hareket ediyor. Kılıçdaroğlu, 2014 yerel seçimlerindeki “kazanacak adayı gösterme” politikasını sürdürmek istiyor.
Kılıçdaroğlu ve Akşener arasında bu akşam gerçekleştirilecek toplantı, Mart 2019 yerel seçimleri öncesi üst düzeyde yapılan ilk görüşme. Toplantıda yerel seçimlerin, özel olarak da Ankara’da Mansur Yavaş adaylığının konuşulacağı iddia ediliyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ittifakla ilgili olarak “Türkiye’nin her yerinde CHP kendi adayını çıkaracaktır. İşbirliği yönünde bir talep gelirse siyasi parti liderleriyle görüşürüm. Yerel yönetimlerde partilerden çok, aday profili çok önemli. Her siyasi parti güçlü bir aday profili çıkarmak ister. Geçmişte bu işbirliği örnekleri yaşandı” demişti.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise “Burada bahsedilen Saadet Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Yani ittifak zaten olmuyor da işbirliği, güç birliği diyebileceğimiz bir alan. Henüz resmi veya gayriresmi benim herhangi bir görüşmem yok ama aşağıda öyledir sistem. Herkes birbiriyle görüşür, o orada var onu zaten kimse engelleyemez. Bakacağız, göreceğiz. Çok bir şey söyleme imkanımız yok” açıklamasını yapmıştı.
Mansur Yavaş ortak aday mı olacak?
İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu, Mansur Yavaş ile 11 Kasım Pazar günü bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Ağıralioğlu’nun, Yavaş’a, “İYİ Parti’den aday gösterilmesine sıcak bakıp bakmadığını” sorduğu; Yavaş’ın da “Ankara’nın geleceği için birlikte hareket edilmesi gerektiğini”söylediği iddia edildi.
Dikkat çeken bir diğer nokta ise görüşmeden birkaç saat önce Yavaş’ın bir tweet atarak, iki partiye de üstü kapalı şekilde “Bende birleşin” mesajı vermesi oldu:
Ben aday olsam da olmasam da Ülkemize yakışır bir Başkent için ve 20 yılı aşkın tahribatın artık sona erdirilmesi için siyasi partilerin uzlaşıp bir araya gelmesi artık ihmal edilemez bir zorunluluktur.
Başkente siyaset gözlüğü ile bakılamaz .— Mansur Yavaş (@mansuryavas06) November 12, 2018
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Taban birlikteliği vurgusu
Kulislerde ayrıca, İYİ Parti’nin, 24 Haziran seçimlerinde en fazla oy aldığı Burdur, Isparta, Antalya, Çanakkale, Muğla, Denizli, Kırklareli, Edirne, Balıkesir, Giresun, Kırıkkale, Manisa gibi illerde CHP’den destek beklediği belirtiliyor. Bunun karşılığında ise İstanbul’da taban desteği verilerek, Ankara’da da Mansur Yavaş seçeneğini öne çıkararak ittifak yapılabileceği düşünülüyor.
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ittifak konusunda eylül ayında yaptığı açıklamada, “Yasal bir ittifak söz konusu değil. Yasal bir ittifak söz konusu olmadığı için burada milletin ittifakı, parti tabanlarının ittifakı gerekiyor. Kendi bölgelerinde. İYİ Parti’nin Genel Başkanı Meral Akşener de açıklamada bulundu. Milletimiz ne yapacağını gayet iyi biliyor. Güçlü olan hangi siyasi parti ise muhalefetteki, o siyasi partinin o bölgede güçlü bir şekilde desteklenmesi için milletimiz elinden geleni yapacaktır” demişti. Bu da değişik illerde tabana dayalı bir ittifakın gerçekleşme ihtimalini güçlendiriyor.
Bahçeli faktörü
İki parti arasında ittifak yapılmayacağına yönelik açıklamalar, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin AKP ile yerel seçimlerde ittifaka hiçbir şekilde gidilmeyeceği yönündeki çıkışının ardından seyir değiştirdi. Birçok yazıda, bu hamle sonrası CHP ve İYİ Parti’nin de ittifak yapmamaya yönelik tavır alacağı konuşulsa da ittifak trafiği Bahçeli’nin bu konuşmasının ardından hızlandı. Bunun sebebi ise, MHP’nin güçlü olduğu yerlerde, olası bir CHP-İYİ Parti ittifakının kazanmasına kesin gözüyle bakılması.
Hangi iller söz konusu?
CHP ve İYİ Parti arasında bir ittifak gerçekleşirse; bunun bölgesel, hatta il ve ilçelerde yapılacak bir ittifak olması neredeyse kesin gibi. Özellikle MHP’nin elindeki Mersin, Adana, Isparta, Manisa; yine İYİ Parti-CHP oyunun, AKP-MHP oyundan fazla olduğu ancak AKP’nin elinde olan bazı iller (örneğin Antalya) üzerinden ittifak tartışmaları yürütülüyor.
İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde ise 16 Nisan Referandumu’ndaki gibi bir ittifak modelinin başarıya ulaşabileceği konuşuluyor.
24 Haziran sonrası gergin dönem
24 Haziran seçimlerinde CHP ile ittifak kuran İYİ Parti’den çarpıcı bir açıklama gelmiş, Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, “CHP ile ittifak İYİ Parti’ye oy kaybettirdi” demişti. İYİ Parti’nin seçime girememe riskine karşılık İYİ Parti’ye geçen CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız ise bu açıklamaya “Biz İYİ Parti’ye geçmeseydik, İYİ Parti seçime giremeyecek, Meclis’in bir parçası olamayacaktı. İYİ Parti yüzde 9.96 oy aldığını unutmasın. Onların bize vefa borcu vardır” diye yanıt vermişti.
31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde ise 24 Haziran seçimlerinden ziyade, 2014 yerel seçimleri ve 16 Nisan Referandumu benzeri ‘kapalı’ bir ittifak içinde bulunulması iki taraf için de daha faydalı görünüyor.