Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brüksel ve Londra Brexit üzerinde nihayet anlaştı, şimdi gözler onay sürecinde

İngiltere ve Avrupa Birliği’nin (AB), İngiltere’nin AB’den ayrılması anlamına gelen Brexit süreci için taslak bir anlaşma metni üzerinde anlaştığı öne sürüldü.

BBC’nin bazı İngiliz hükümeti yetkililerine dayandırdığı haberine göre; iki taraf, Brexit üzerine 500 sayfayı aşan taslak bir anlaşma konusunda mutabakat sağladı. İngiltere Başbakanı Theresa May, söz konusu taslak anlaşmayı onaya sunmak üzere bugün kabinesini toplayacak. Aynı şekilde, İngiltere dışındaki AB üyelerinin Brüksel’deki daimi temsilcileri de yine bugün konuyu görüşmek üzere bir araya gelecek. Bununla birlikte henüz AB cephesinden konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmiş değil. Öte yandan; Alman Der Tagesspiegel gazetesine konuşan bir AB diplomatı, büyük umutlara kapılmak için henüz erken olduğunun altını çizdi.

Öte yandan, Reuters ajansının bildirdiğine göre taslak anlaşma, iki taraf arasında bir mutabakat sağlanmasının önünde en büyük engel olarak görülen Britanya (Kuzey İrlanda)-İrlanda sınırı hakkında da hükümler içeriyor. Buna göre; İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından, Kuzey İrlanda-İrlanda sınırında yeniden mal ve hizmetler konusunda sınır kontrolü getirilmeyecek. Bu da Kuzey İrlanda’nın fiilen AB sınırları içerisinde kalmaya devam etmesi anlamına geliyor.

İngiliz hükümetinin taslak anlaşma metnini onaylaması halinde, metin AB Zirvesi’nde diğer AB ülkelerinin onayına sunulacak. Bu süreci ise, anlaşmanın İngiltere ve AB parlamentolarında oylanması izleyecek. Sürecin normal işlediği varsayılırsa, İngiltere 29 Mart 2019’da AB’den ayrılacak. Ancak hem iktidarda bulunan Muhafazakâr Parti içerisinde hem de İngiliz Parlamentosu’nda Brexit geniş bir şekilde tartışılmaya devam ediyor. Bu da Başbakan May’in olası bir Brexit anlaşmasını partisine ve parlamentoya kabul ettirip ettiremeyeceğini belirsiz kılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.