Güneş Sistemi’ne en yakın ikinci gezegen keşfedildi: Yaşam var mı?

El Pais’in haberine göre, İspanyol astronomlar Güneş Sistemi’ne en yakın ikinci gezegeni buldu. Gezegenin dünyaya altı ışık yılı uzaklıktaki Barnard yıldızının etrafında ve çok soğuk bir cisim olduğu belirtildi. Haberin özetini paylaşıyoruz:

İspanyol uzmanların liderlik ettiği bir grup astoronom Dünya’ya en yakın ikinci gezegeni keşfetti. “Kızıl Cüce” olarak adlandırılan Barnard yıldızının yörüngesindeki gezegenin, dondurucu soğuklara sahne olan bir gezegen olduğu ifade edildi. Uzmanlara göre, buraya ulaşmak 30.000 yıldan fazla sürecek. Ancak asıl heyecanlandırıcı olan unsur birkaç yıl içinde yeni teknoloji teleskoplarla bu gezegenin görüntülenebileceği gerçeği.

Yıldıza adını veren ABD’li astronom Edward Emerson Barnard, bu keşfi 1916 yılında yapmıştı. “Kızıl Cüce” olarak adlandırılan yıldızlardan evrende bol miktarda bulunuyor. Son yıllarda bu tür yıldız sistemlerinin etrafında gezegenler ya da kaya yapıları da görüldü.

Astronomlar ellerinde yeterli araç olmadığından yıllardır doğrudan gözlemleyemedikleri Barnard’ın etrafında en azından bir gezegen olduğu iddiasında bulunuyordu. İspanya Bilim Enstitüsü’nden astronom İgnasi Ribas bu çalışmayla birlikte, istatistiksel hesaplamalardan sıyrılıp gerçekliğe ulaşıldığını belirtiyor. Çalışma prestijli Nature dergisinde de yayımlandı.

Yeni keşfedilen gezegezende bir yıl 233 gün sürüyor ve sıcaklık ortalama olarak sıfırın altında 170 derece. Gezegen, Dünya’nın Güneş’e olan mesafesinin yarısı kadar uzaklıkta bulunuyor. Gezegeni oluşturan unsurlar tam olarak bilinmezken, Ribas “Bu bir mini Neptün olabilir, muhtemelen yaşam yok ancak tıpkı Güneş Sistemi’ndeki Europa gezegeni gibi buzun altında yaşam barındırıyor da olabilir” dedi.

Öte yandan, gezegenin Dünya’ya mesafesinden ötürü, özellikle James Webb uzay teleskobu ile önümüzdeki yıllarda buradan görüntü alınabileceği ve yaşama elverişli atmostefik şartlar taşıyıp taşımadığının tespit edilebileceği umuluyor. Buenos Aires Üniversitesi’nden Rodrigo Diaz da, bu tür gezegenlerin keşfinin bilimsel gelişme için çok önemli bir eşik olduğunun altını çiziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.