Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaşıkçı cinayeti: ABD’den 17 Suudi’ye yaptırım kararı

ABD, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgisi olduğu iddia edilen 17 Suudi Arabistan vatandaşı hakkında ekonomik yaptırım kararı aldığını açıkladı. AFP’de yer alan habere göre, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın iki yardımcısı Saud Al-Kahtani ve Maher Mutreb de ABD’nin yaptırım listesinde bulunuyor. Listede ayrıca, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Alotaibi de var.

Washington’un yaptırım kararı, Riyad başsavcısının olayla ilgili beş kişinin idamla yargılanmasını talep etmesinin hemen ardından geldi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı açıklamada, yaptırım uyguladıkları Suudi yetkililerin Kaşıkçı cinayetinde rol oynadıklarını belirtti ve “Amerika’da yaşayan ve çalışan bir gazeteciyi hedef alan ve vahşice öldüren bu kişiler yaptıklarının sonuçlarıyla yüzleşmeliler” dedi.

Mnuchin, uzun süredir Veliaht Prens Salman’ın sağ kolu olan Al-Kahtani’nin Kaşıkçı cinayetinin planlanmasında ve gerçekleştirilmesinde pay sahibi olduğunu söyledi. Suudi hükümeti ısrarla cinayet emrinin Prens Salman ile ilgisi olmadığını belirtiyordu. ABD de cinayetle ilgili  Veliaht Prens Salman’ı işaret etmedi.

Davada adaletin sağlanması için Riyad’a baskı yapmayı sürdüreceklerini ifade eden Mnuchin “ABD bütün gerçeklerin ortaya çıkarılması için özenle çalışmaya devam ediyor ve Kaşıkçı’nın geride bıraktığı ailesi, çocukları ve nişanlısı için adaletin tesis edilmesi yolunda, sorumlu bulduklarımız hesap verecekler” diye konuştu. Mnuchin ayrıca, Suudi Arabistan hükümetinden siyasi muhalifleri ve gazetecileri hedef almayı durduracak adımları atmasını beklediklerini söyledi.

ABD Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası gereğince yaptırımlar, kara listeye alınan kişilerin ABD yetki alanındaki varlıklarını kullanım haklarını donduruyor ve ABD vatandaşları ile şirketlerinin, bu kişilerle herhangi bir iş ilişkisi kurmasını yasaklıyor.

ABD, Britanya, Fransa ve Türkiye’den gelen yoğun baskı sonucunda Riyad, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğünü kabul etti ve cinayetin sorumlularının cezalandırılacağını söyledi. Haberde belirtildiği üzere, perşembe günü erken saatlerde savcılık 21 kişinin gözaltına alındığını ve bunlardan 11 kişiye karşı suçlamada bulunulduğunu açıkladı. Şüphelilerden beşi cinayet suçundan idam cezasına çarptırılabilir.

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.