Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBC: “Beyaz Saray, Türkiye’yi Suudi Arabistan’a karşı yatıştırmak için Fethullah Gülen’i sınır dışı etmenin yollarını araştırıyor”

“Beyaz Saray Türkiye’yi Suudi Arabistan’a karşı yatıştırmak için Fethullah Gülen’i sınır dışı etmenin yollarını araştırıyor.” Bu iddia NBC’nin bu akşam yayınladığı haberinde yer aldı.

NBC’nin ikisi kıdemli ABD’li yetkili olmak üzere dört kaynağa dayandırdığı habere göre ABD yönetimi, Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası gerilen Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerini yatıştırmak maksadıyla Türkiye’ye jest yapmak için, Fethullah Gülen’i ABD’den uzaklaştırmanın hukuki yollarını araştırıyor. Ayrıca Beyaz Saray’ın, Adalet Bakanlığı ve FBI’a, Türkiye’nin Gülen’in iadesi talebinin yeniden değerlendirilmesi talimatını verdiği de haberde yer alan bilgiler arasında.

Habere göre Trump yönetimi, geçen ay, söz konusu hukuki yolların araştırılması için hukuk birimlerine talimat verdi. Ancak yine aynı habere göre, hukuk birimlerindeki yetkililer, durumun ciddiyeti karşısında şaşkınlık ve kızgınlıklarını gizlemeyerek Beyaz Saray’ın bu direktiflerini geri çevirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri, FBI, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, NBC’nin bu iddiaları karşısında herhangi bir yorumda bulunmayı reddetti.

NBC’nin ulaştığı ismi açıklanmayan Türk yetkililer ise, Kaşıkçı cinayetiyle Gülen’in iadeleri konularının birbirinden ayrı olduğunu ve aralarında herhangi bir bağlantı kurmayacaklarını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.