Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kızıl Khmer liderleri soykırımdan suçlu bulundu

The Guardian’ın haberine göre, yaşayan en yüksek rütbeli Kızıl Khmer liderleri Khieu Samphan ve Nuon Chea, 1977-1979 yılları arasında gerçekleştirilen ve 1,7 milyon insanın hayatına mal olan soykırımdan suçlu bulundu.

Hâlihazırda, insanlığa karşı işledikleri suçlardan dolayı çarptırıldıkları ömür boyu hapis cezalarını çeken 92 yaşındaki Nuon Chea ve 87 yaşındaki Khieu Samphan cinayet, kitlesel imha, kölecilik ve tecavüz gibi suçlardan hüküm giydi. Mahkeme tarafından “Pol Pot’un sağ kolu” olarak anılan Nuon Chea Vietnamlılar, siyasi muhalifler ve Cham Müslümanlarına yönelik soykırımdan suçlu bulundu. Dönemin Devlet Başkanı Samphan ise Vietnamlılara karşı soykırım suçu işlemekten suçlu bulunurken, Cham Müslümanları konusunda aklandı.

Hâkim Nil Nonn tarafından okunan iddianamede şu ifadeler yer aldı: “Mahkeme kurulu esirlerin kelepçeli ve gözleri kapalı bir şekilde sorgu odalarına götürüldüğünü ve sorgu sırasında ayaklarının bağlandığı bulgularına ulaşmıştır. Sorgulamalar sırasında ‘sopa, kablo, kamçı, elektroşok makineleri, boğma ve tırnak sökme’ gibi alet ve yöntemlerin kullanıldığı tespit edilmiştir.”

İddianame okunduğu sırada 92 yaşındaki Chea, sağlık durumunu gerekçe göstererek nedeniyle duruşmadan ayrılmak istedi. Kızıl Khmer rejimi sırasında ikili, tarımsal kolektivizasyon ve toplumsal mühendislik konularından sorumluydu. Uyguladıkları politikalar kıtlığa ve yüz binlerce insanın çalışma kamplarına gitmesine neden olan Samphan ve Chea, soykırım suçlamalarını reddetti.

 

Khieu Samphan (solda) ve Nuon Chea. 2013. Fotoğraf: Mark Peters, AP.

“Nuremberg mahkemeleri kadar önemli”

BM Genel Sekreteri’nin Kızıl Khmer davasındaki özel uzmanı olarak görev yapan, ABD’nin eski Savaş Suçları Büyükelçisi olan David Scheffer, kararın Kamboçya için, 2. Dünya Savaşı sonrasında Nazilerin yargılandığı Nuremberg mahkemeleri kadar önemli olduğunu söyledi.

Kızıl Khmer rejimi 1979’da Kamboçyalı muhalifler ve Vietnam ordusu tarafından devrilene kadar, Kamboçya nüfusunun dörtte biri hayatını kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.