Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington Post: CIA, Kaşıkçı’yı Veliaht Prens’in öldürttüğü sonucuna vardı

Washington Post’ta çıkan Shane Harris, Greg Miller ve Josh Dawsey imzalı haberde, CIA’nın, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi emrini Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın verdiği sonucuna vardığı belirtildi.
Haberde, adını açıklamayan kaynaklara atfen, CIA’nın bu sonuca çok sayıda istihbarat kaynağından hareketle varıldığı yazıldı. Bunlardan en önemlisi, Veliaht Prens’in kardeşi, Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Halid bin Salman’ın Cemal Kaşıkçı ile yaptığı bir telefon görüşmesi. CIA’nın tespitlerine göre Halid bin Salman, Kaşıkçı’ya boşanma işlemleri için gerekli belgeleri almaya İstanbul’da başkonsolosluğa gitmesini söylemiş ve başına bir şey gelmeyeceğine dair teminat vermiş.
Halid’in bu konuşmayı yaparken Kaşıkçı’nın öldürüleceğinde haberdar olup olmadığı bilinmiyor, ama Amerikan istihbaratı tarafından kaydedilen konuşmadan haberdar olan kaynaklar, Büyükelçi Halid’in bu aramayı kardeşi Muhammed’in talimatıyla yaptığından eminler.
Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçiliği adına gazeteye açıklama yapan Fatimah Baeshen ise Büyükelçi ile Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa gitme konusunu kesinlikle konuşmadıklarını söyledi ve iddiaları “tümüyle asılsız spekülasyonlar” olarak niteledi.

“Ondan habersiz hiçbir şey yapılamaz”

CIA’nın değerlendirmesinde, ülkenin fiili lideri konumundaki Veliaht Prens Salman’ın Krallık’taki en ufak olaydan bile haberdar olduğunun altı çizilmiş. Bu değerlendirmeden haberdar olan ABD’li bir yetkili “Onun haberi ya da dahli olmayan herhangi bir şeyin gerçekleşmesi mümkün değil” diye konuşuyor. Aynı yetkili, CIA’nın Veliaht Prens’i “iyi bir teknokrat ama aynı ölçüde ceberrut ve kibirli” gördüğünü aktarıyor ve  “Onu bazen hiçbir şey yapamayacağınız durumların olabileceğini anlamayan biri olarak niteliyorlar” diyor.

Bununla birlikte CIA analistleri, Veliaht Prens’in yerinin sağlam olduğu, Kaşıkçı skandalına rağmen veliahtlığı ve ardından tahtı kaybetme tehlikesinin bulunmadığı sonucuna varmışlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.