Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Baha Güngör hayatını kaybetti

Gazeteciliğe 1976 yılında Köln’ün yerel gazetelerinden Kölnische Rundschau’da başlayan ve Reuters, ZDF, DPA, Deutsche Welle gibi kuruluşlarda çalışıp yöneticilik yapan Baha Güngör hayatını kaybetti. Güngör bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Baha Güngör kimdir?

1976 yılında Köln’ün yerel gazetelerinden Kölnische Rundschau’da gazeteciliğe başladı. Reuters ve Bonner General-Anzeiger gazetesinde çalıştıktan sonra Westdeutsche Allgemeine Zeitung’un (WAZ) önderliğinde 12 Alman ve Avusturya gazetesinin Türkiye ve Yunanistan muhabirliğini yaptı.

1986’da Atina’da stüdyo açan Alman ZDF’nin Türkiye bağlantı bürosunu açtı. Alman Haber Ajansı’nın (DPA) Daimi Türkiye Temsilcisi olarak 1993-1999 yılları arasında Ankara’da çalıştı. 1999’dan sonra Deutsche Welle’nin (Almanya’nın Sesi) Türkçe Bölümü’nü yönetti.

Güngör’ün Almanya’daki İslam ve Türk karşıtlığını ele aldığı “Almanların Türk Korkusu” adlı bir kitabı da bulunuyordu.

“Yedi tepeli şehrimi çok özledim”

Baha Güngör, Medyascope.tv’deki bir program için davetimize şöyle bir yanıt vermişti:

“Çok isterdim. Ancak bir süre ve en azından OHAL kaldırılıncaya kadar İstanbul’a gitmeyeceğim. Gözaltı tehlikesi nedeniyle. Annemin ve benim doğduğum yedi tepeli şehrimi çok özledim. Ama 67 yaşından sonra ağır gelir olası bir gözaltı ve hatta süresi belirsiz tutuklanma. 12 Eylül beni vatandaşlıktan çıkardı, 1978 yılında Alman vatandaşlığına geçmiştim. Ama kimin beni nerede neden gammazlamış olabileceğini araştıramayacağım bir ortamda riziko büyük maalesef. Kitabımda hangi sayfa ve konuda kimin bacağını çimdiklemiş olabileceğini bilemiyorum. Son olarak geçen ilkbaharda İstanbul’dan ayrılırken pasaportumun iki polis tarafından iki ayrı bilgisayardaki listelerle karşılaştırarak kontrol edilmiş olması ve çok bekletilmem moralimi çok bozdu. Beni bu korkulara iten sistemi kınıyorum. Başınızı ağrıttım. Özür dilerim.  Yeni yayın döneminde başarılarınızın devamını diliyor ve hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Baha.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.