Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin liderleri İngiltere ile varılan Brexit mutabakatını onayladı

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brüksel’in İngiltere ile vardığı Brexit anlaşmasının Birliğe üye 27 ülkenin liderleri tarafından onaylandığını duyurdu. Tusk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, anlaşmanın yanı sıra Brexit sonrası İngiltere-AB ilişkilerine yönelik siyasi bildirinin de liderler tarafından onaylandığını belirtti.

Anlaşma ve bildiriyi görüşmek üzere bugün Brüksel’de yapılan ve 27 üye ülkenin liderlerinin katıldığı toplantının sonucunda, anlaşmaya destek kararının oybirliğiyle alındığı duyuruldu.

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında AB Konseyi Başkanı Tusk, “Sonuç ne olursa olsun, kesin olan bir şey var: O da sonsuza kadar dost kalacak olmamız” açıklamasında bulundu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise anlaşma hakkında “Bu anlaşma hem İngiltere hem de AB için en iyi anlaşma. Bu anlaşma mümkün olan tek anlaşma” dedi.

Şimdi ne olacak?

AB’ye üye ülkelerin liderleri anlaşmaya rıza göstermiş olsa da, anlaşmanın geçerlilik kazanabilmesi için İngiltere Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor. Parlamentonun anlaşmayı aralık ayında görüşüp oylaması bekleniyor.

İngiltere Parlamentosu’nun yanı sıra anlaşmanın Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor. Anlaşmanın uygulamaya konulması için 27 ülkeden en az 20’sinin olumlu oyu gerekirken, Avrupa Parlamentosu’ndaki oylamanın 2019’un başında yapılması öngörülüyor.

Anlaşma metni neler öngörüyor?

Anlaşmaya göre geçiş dönemi 29 Mart 2019’da başlayacak 21 ay boyunca sürecek. İngiltere’deki AB vatandaşları ve AB’deki İngiliz vatandaşlarının aileleriyle birlikte bulundukları ülkede çalışma veya eğitim hakları devam edecek. İngiltere AB’ye, “adil finansal anlaşma” kapsamında 39 milyar İngiliz sterlini “ayrılma ücreti” ödeyecek.

AB-İngiltere ilişkileri bundan sonra nasıl olacak? 

Brexit sonrası ilişkilere yönelik hazırlanan siyasi bildiri metninde İngiltere ile AB’nin ticaret, güvenlik ve dış politika konularında yakın işbirliği yapacakları ve gelecekte eşit şartlarda geniş çaplı bir ekonomik ortaklık kuracakları belirtiliyor.

Başbakan Theresa May’den İngiliz halkına anlaşmaya destek çağrısı

İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiliz halkından Brexit anlaşmasına destek vermesini istedi. 29 Mart 2019’da başlayacak olan ayrılma sürecinin “ulusun ömründe yeni bir sayfa açacağını” belirten May, bu tarihten itibaren halkın kutuplaşmayı bir kenara bırakarak, yeniden bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

May ayrıca, “kalbi ve ruhuyla” anlaşmanın parlamentodan geçmesi için çalışacağını ve bu anlaşmanın İngiltere için daha parlak bir gelecek vaat ettiğini de sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.