Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jack Ma: Dünyanın en zengin “komünisti”

Jack Ma 54 yaşında, Alibaba adlı online alışveriş sitesinin kurucusu, Çin’in en zengin adamı ve Komünist Parti üyesi.  Her ne kadar Alibaba, Ma’nın parti üyeliği konusunda bir yorumda bulunmasa da, yöneticilerinin siyasi bağlılıklarının şirket kararlarını etkilemediğini belirtiyor.

Peki Jack Ma, Çin Komünist Partisi (ÇKP) üyesi mi? Çin’in yerel gazetesine göre evet, ancak bu konuyla ilgili ilk ağızdan herhangi bir açıklama henüz yok. Çin’nin diğer teknoloji devleri Badiu ve Tencent şirketlerinin sahiplerinin de ÇKP üyesi oldukları ortaya çıktı.

Çin’i internetle tanıştıran girişimci

Günümüzün çoğu milyarderi gibi, Ma da mütevazı bir ailenin çocuğu. 9 yaşında İngilizcesini geliştirmek için bir otelde gönüllü olarak çalışırken, turistlerden birisiyle kurduğu arkadaşlık neticesinde Jack ismini aldı.

Üç kez öğretmen yüksekokulundan ret yanıtı aldıktan sonra, dördüncü başvurusunda kabul edildi. Uzun yıllar Çin’de bir üniversitede İngilizce öğretmenliği yaptı.

1995 senesinde gerçekleştirdiği ABD ziyaretinde internet tarayıcısına “bira” sözcüğünü arattı ve tek bir Çin bira markasının adının çıkmamasının ardından Çin’in internetle tanışması gerektiğini düşündü. Alibaba’nın ilk adımlarını atmaya başladı.

Kendi oturduğu apartmanda 17 arkadaşından yatırım ricasında bulunduğu Alibaba, şu anda onu Çin’in en zengin kişisi yaptı. Ma, aynı zamanda Çin’de ve dünyada eğlenceli kişiliğiyle oldukça seviliyor. Ma, 20 bin çalışanının önünde punk kıyafetlerle şarkı söylemesiyle, Jet Li’yle beraber Gongshoudao filminde oynamasıyla, Tai Chi’nin tanıtımını yapmasıyla, çeşitli konferanslarda katıla katıla Harvard’dan nasıl 10 kez ret aldığını anlatmasıyla veya şimdinin deyimiyle motivasyon dolu sözler sarf etmesiyle çok geniş bir yelpazede gündeme gelen bir kişi. Ma, geçtiğimiz aylarda şirketi gençlere bırakmak için CEO’luk görevinden istifa etti.

Ma’nın parti üyeliğinin ne zaman başladığı ise belirsizliğini koruyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.