Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD henüz bitmedi: “Bir yere gitmedik, hâlâ Suriye’deyiz”

New York Times’ın haberine göre IŞİD, Irak ve Suriye’de kontrol ettiği neredeyse tüm topraklardan çıkarılsa da, radikal İslamcı örgüt, bir yıldan fazla bir süredir Suriye-Irak sınırındaki küçük bir araziyi hala elinde tutmayı başarıyor.

Örgüt hatta Suriye’de Deyrezor bölgesinin Hacin kasabası yakınlarında tuttuğu, ABD’li yetkililere göre 51 kilometre kare büyüklüğündeki son toprak parçasından, civardaki Suriye Demokratik Güçleri (SDG)’ne karşı saldırılarda bulunuyor.

ABD’li komutanlar IŞİD’in çabalarının beyhude olduğunu ve örgütün sıkıştıkça daha da çaresizleştiğini söylese de Washington Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden Maxwell B. Markusen, rehavete kapılınmaması gerektiğini uyarısında bulunuyor:

“ABD’li ve Iraklı politikacılar zafer ilan etmekte aceleci davrandılar. IŞİD yok olmaktan hala uzak.”

Örgütün propaganda kanadı saldıran yayınlar yapmaya devam ederken somut düzlemde kaybettikleri halifeliği dijital düzlemde yaşatmaya çalışıyorlar.

Markusen, Irak’ta İslam Devleti saldırılarının bu sene 2016’ya oranla daha sık olduğunu ve geçen yıl binlerce savaşçı öldürülmesine veya yakalanmasına rağmen, grubun Irak ve Suriye’de 20 bin ila 30 bin arasında militanı olduğunu belirtti. Bu tahmin, örgütün zirvede olduğu 2014 yılında Merkez İstihbarat Teşkilatı’nın tahmin ettiği sayıyla aynı.

New York Times’ın WhatsApp üzerinden ulaştığı Yehya ismini kullanan ve IŞİD üyesi olduğunu söyleyen bir savaşçı, gerilemeler karşısında cesaretlerinin kırılmadığını söylüyor:

“Amerikalıların halifeliği yenebileceğini mi düşünüyorsunuz? Bu bir yıpratma savaşı. Koalisyon hava saldırılarını durdurduğunda anında karşılık vereceğiz.”

Geçen eylül ayında SDG, Hacin’deki IŞİD kalıntılarına nihai bir darbenin yolda olduğunu açıkladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre SDG Hacin’e 15 bin militanını gönderdi. ABD ise Doğu Suriye ve Irak’ta 2 bin özel kuvvetler gücü bulunduruyor.

Koalisyon güçlerinin Suriye’deki aşırılıkçıların bitirilmesi için başlattığı operasyon devam ediyor. Geçen cumartesi koalisyon güçleri, hepsi Suriye’de olmak üzere 151 hedefi bombaladıklarını söyledi.

Bu nihai darbe üçüncü ayında sahada ancak küçük değişiklikler yaratabildi. Son günlerde Kürt güçlerinin bazı mevzilerinin çevresine savunma hendekleri kazdığı görüldü.

ABD’li yetkililer IŞİD’e karşı nihai bir darbenin, militanların artık kaybedecek bir şeyleri olmamasından ötürü iyice zorlaştığını düşünüyor. Askeri makamlar örgütün Hacin’de 2 bin kadar militan bulundurduğunu tahmin etse de ABD’li General Patrick Roberson örgütün şimdiye dek savunma mevzileri, tüneller ve bubi tuzakları kurmak için yeterince zamanları olduğunu düşünüyor.

IŞİD sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor

Hacin’e operasyonları yavaşlatan sebeplerden biri de bölgede yaşayan 7 bin sivil. IŞİD sivilleri canlı kalkan olarak kullanıp gitmek isteyenlere tehdit ediyor. Koalisyon Sözcüsü Albay Sean J. Ryan, IŞİD’in savaşmak için hastaneler ve camileri de kullandığını, bölgedeki siviller yüzünden “yavaşça ve düzenli olarak ilerlemek zorunda olduklarını” söyledi.

IŞİD eskiden elinde tuttuğu kimi yerlerde ise yeraltına çekildi. Diyala’daki operasyonların başında olan Iraklı General Mizhir El-Azzavi, “Şimdi, üç ya da dört kişilik hücrelerin organize ettiği saldırılarda yalnız kurtları kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.

Koalisyon Sözcüsü Albay Ryan, SDG’nin son haftada örgüte karşı ciddi ilerlemelerde bulunduğunu belirtti: “[SDG için] Günde bir kilometre ilerliyorlar, bu gayet önemli. Eminim ki bunların son günleri olduğunu biliyorlar.”

Yehya, Suriye’deki IŞİD savaşçısı, itiraz ediyor:

“Bir yere gitmedik. Hala Suriye’deyiz, hatta artık ortadan kaybolduğumuzu düşündüğünüz yerlerde bile. Saldırmaya hazır intihar bombacılarımız var. Muhbirlerimiz iş başındalar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.