Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sarı Yelekliler eyleminden bunalan Macron, Fransa’ya seslenecek

Sarı Yelekliler geçen cumartesi Fransa genelinde gerçekleştirdikleri 4. büyük eylemin ardından dün, yine barikatlardaydı. Fransız basınına göre sayılarının önceki pazara göre az olduğu belirtilen eylemciler, ülkenin özellikle güney doğusunda ve batısında çeşitli bölgelerde yol kapatma eylemlerini sürdürdü. 


8 Aralık’ta 136 bin kişinin katıldığı tahmin edilen eylemlerde ise 1700 kişi gözaltına alındı, Le Monde’a göre bunların 500’ü halen gözaltında tutuluyor. İçişleri Bakanı Christophe Castaner’nin açıkladığına göre göstericiler arasında 118 yaralı, güvenlik güçlerinden 17 kişinin yaralandı.


Tekerlekli sandalyeli bir eylemcinin jandarmalar tarafından tartaklandığını gösteren görüntüler basına yansıdı. Video sosyal medyada infial yarattı.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, eylemin olduğu akşam zarar gören dükkanları ziyaret etti ve çekmiş olduğu fotoğrafları Twitter’dan “durum hazin” sözleriyle paylaştı.  

Çok sayıda gözaltına ve polisin sert müdahalesine rağmen eylemden renkli görüntüler de yok değil. 


Öte yandan Başbakan Edouard Philippe, geçtiğimiz cumartesi İçişleri Bakanlığı’na yaptığı ziyarette, Macron’un bu akşam yapacağı Ulusa Sesleniş konuşmasında, “ulusal birliği yeniden sağlamak” adına alınacak bir dizi önlemi açıklayacağını ve Sarı Yeleklilerle diyalog sürecinin başlatılacağını duyuracağını iddia etti.

Philippe konuşmasında güvenlik güçlerini “düşüncelerini açıklamaktan çok provokasyon ve kimi zaman da yağma amacıyla eyleme gelen göstericilere” yasaların dışına çıkmadan karşılık verdiği için övdü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu akşam Türkiye saati ile 22:00’da ulusa seslenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.