Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA’nın Mars inceleme aracı InSight Lander ilk kez rüzgar sesini kaydetti

The New York Times’in haberine göre, NASA’nın geçtiğimiz hafta Mars yüzeyine indirdiği InSight Lander adlı inceleme aracı Mars’ta gerçekleşen rüzgarların sesini kaydetti.

InSight Lander’ın mikrofonu olmamasına rağmen, Mars’taki yer sarsıntılarını ölçen cihazı havada bazı titreşimler tespitti. Bu titreşimler saatte 10-15 mil hızla esen Mars rüzgarlarının aracın güneş panellerinde yarattığı titreşimdi. Ancak araç tarafından kaydedilen sesler neredeyse insanların duyabileceği seviyede değil. Kaydedilen sesler 50 Hertz’in altında.

NASA’nın bir sonraki Mars inceleme aracı 2020 yılında gönderilecek ve bu kez mikrofon taşıyacak.

1980’li yıllarda Sovyetler Birliği’nin Venüs’e gönderdiği araçlar Venera 13 ve Venera 14 de Venüs’ün yüzeyinden sesler kaydetmişti. Öte yandan, Avrupa Uzay Ajansı’nın Satürn’ün uydusu olan Titan’a yolladığı Huygens adlı inceleme aracı da Titan’dan sesler kaydetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.