Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Time Dergisi, aralarında Cemal Kaşıkçı’nın da olduğu bir grup gazeteciyi “Yılın Kişisi” seçti

Time Dergisi, aralarında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı’nın da bulunduğu bir grup gazeteciyi “Yılın Kişisi” olarak seçti.

Derginin “muhafızlar” olarak adlandırdığı gazeteciler arasında Kaşıkçı’nın dışında; Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin imza attığı insan hakları ihlallerini haberleştiren Rappler sitesinin editörü Maria Ressa, Myanmar’daki Müslümanlar’a yönelik hak ihlallerini haberleştirdikleri için tutuklanan ve yedişer yıl hapis cezasına çarptırılan Reuters haber ajansı muhabirleri Wa Lone ve Kyaw Sone ile ABD’nin Maryland eyaletinde uğradıkları silahlı saldırıda beş çalışma arkadaşlarını kaybeden Capital Gazette çalışanları bulunuyor.

Yılın kişisi seçilen dört ayrı gazeteci ve grup için “muhafızlar ve hakikat savaşı” dört ayrı kapak hazırlayan dergi, Cemal Kaşıkçı’yı yılın kişilerinden biri seçerek tarihinde ilk defa hayatta olmayan birini yılın kişisi seçmiş oldu. Derginin internet sitesindeki açıklamasında Kaşıkçı için, “Bu yiğit adam ülkesinin hükümetine itiraz ediyordu. Konuşanların nasıl bir vahşetle karşılaştığı hakkındaki doğruları tüm dünyaya söyledi. Bu yüzden de öldürüldü” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Kaşıkçı’nın son çalıştığı Washington Post’un editörlerinden Karen Attiah, Time dergisine teşekkür etti ve kendisiyle yapılan bir röportajda şunları söyledi: “Keşke Kaşıkçı burada olsaydı, bunu görebilseydi ve bu kapağın bir kopyasını ona verebilseydim […] Kaşıkçı’nın yılın kişisi seçilmesi Suudi rejimi mensubu olup bu cinayete ortak olan herkese bir mesajdır. Bu aynı zamanda Kaşıkçı gibi ifade özgürlüğü için mücadele eden herkes için de bir mesaj”.

Time dergisi geçen yıl, cinsel taciz ve cinsel istismar vakalarına karşı mücadele amacıyla başlatılan ifşa kampanyası olarak ortaya çıkan #metoo hareketinde yer alan bir grup kadını “sessizliği kıranlar” başlığıyla yılın kişisi ilan etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.