Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

80’in üzerinde kadına taciz ve tecavüzle suçlanan Weinstein mahkemeye çıkıyor

MeToo hareketinin fitilini ateşleyen, 80’in üzerinde kadın tarafından taciz, tecavüz ve cinsel saldırıyla suçlanan yapımcı Harvey Weinstein’ın ön duruşması, 14 ayın ardından bugün New York’ta yapılacak. Weinstein hakkında, biri birinci derece cinsel suç, diğerleri birinci ve üçüncü dereceden tecavüz olmak üzere 5 farklı suçlama bulunuyor. Daha önce altı cinsel suçtan yargılanmakta olan Weinstein hakkındaki suçlamalardan biri geçtiğimiz ekim ayında delil yetersizliğinden New York Polis Departmanı (NYPD) yetkililerince düşürülmüştü. 
Weinstein’ın avukatı Ben Brafman’a göre, soruşturma sürecinde vahim hatalar yapıldığı için diğer beş suçlamanın da temeli bulunmuyor. 


Ne olmuştu?
5 Ekim’de, aralarında Ashley Judd ve Angelina Jolie gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu kadınlar Weinstein’ı geçmişte kendilerine cinsel taciz ve saldırganlıkta bulunmakla suçladı. New York Times’ta yer alan iddiaların ardından Weinstein bir açıklama yaparak “sebep olduğu acılar nedeniyle üzgün olduğunu” söyledi; ancak herhangi bir suç işlediğini reddetti. Weinstein daha sonra kardeşi Bob Weinstein ile birlikte 2005’te kurmuş olduğu film şirketi Weinstein Company’den ayrılacağını duyurdu; ancak üç gün sonra işine şirket tarafından son verildi.
2 gün sonra, Ronan Farrow, New Yorker’da, aralarında Gwyneth Paltrow ve Angelina Jolie’nin de olduğu aktrislerin Weinstein’a yönelik taciz ve tecavüz suçlamalarını içeren bir yazı yayınladı. 
14 Ekim’de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, Weinstein’ı üyelikten attı. The Directors Guild of America, the Producers Guild of America ve British Academy of Film and Television Arts bunu izledi. Daha sonra, 2007 yılından bu yana evli olduğu eşi ve iki çocuğunun annesi Georgina Chapman, Weinstein’dan ayrıldığını açıkladı. İlerleyen günlerde daha fazla kadın benzer iddialarla öne çıktı. Oyuncular Weinstein’ın şirketiyle yürüttükleri projeleri durdurduklarını açıkladı, Harvard Üniversitesi de Weinstein’a 2014’te verilen Du Bois madalyasını geri alacağını açıkladı.  
Weinstein hakkında soruşturmalar bunların ardından geldi. 2017’de Los Angeles Polis Departmanı, hakkındaki 2013 tarihli cinsel saldırı iddiaları dolayısıyla Weinstein’a soruşturma açtı. Şubat 2018’de Londra Metropolitan Polisi iki kadının daha iddialarının araştırıldığını duyurdu. Pek çok başka kadın daha Weinstein hakkında cinsel saldırı suçlamasıyla dava açtı; bu süreç boyunca Weinstein’ın avukatı Brafman, iddiaları yalanladı. 
Geçtiğimiz ağustosta Weinstein’ın avukatı, yeni kanıtları olduğunu açıkladı ve davacılar tarafından yapımcıya gönderilmiş, daha önce jüriye sunulmadığı iddia edilen düzinelerce e-mail kamuya açıklandı.  

Ne olabilir?

CNN’e konuşan savcı ve kriz yönetimi uzmanı Richard Levick’e göre, davaya bakan yargıç James Burke, Brafman’ın talep ettiği gibi, Weinstein’ın yargılanmakta olduğu 5 suçtan da beraatine karar verse dahi, pek çok iddia Weinstein’ın başını ağrıtmaya devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.