Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan Kralı, Veliaht Prens Bin Salman’a dokunmadan kabineyi revize etti

Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından ülkesinin uluslararası itibarı zedelenen Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz, ülke yönetiminde birtakım değişikliklere gitti ancak hakkında cinayetin azmettiricisi olduğuna dair yaygın kanı bulunan, halef seçtiği oğlu Prens Muhammed bin Salman’ın (MbS) Başbakan Yardımcılığı ve Savunma Bakanlığı görevlerine dokunmadı. Buna mukabil, MbS’nin başkanı olduğu Siyaset ve Güvenlik İşleri Konseyi’nin yeniden yapılandırılmasını isteyen Kral Salman, ABD ile yakın ilişkileri bulunan ve Suriye’de Beşşar Esad’ın iktidarda kalmasına her fırsatta karşı çıkmış olan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyir’i benzer ama daha düşük düzeyde bir göreve getirdi. Buna göre el Cubeyir Dışişleri’nden sorumlu devlet bakanı olurken, eski Maliye Bakanı İbrahim el Assaf yeni Dışişleri Bakanı oldu. Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Aramco’nun yönetim kurulu üyelerinden olan Assaf, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın girişimiyle başlayan yolsuzluk operasyonunda kısa süreliğine gözaltına alınmış, birkaç hafta sonra suçsuz bulunarak serbest bırakılmıştı.

Yaptığı değişiklikler için gerekçe göstermeyen Kral, bir medya kuruluşunda yönetici olan Turki el Şabane’yi, Avvad bin Salih el Avvad’ın yerine yeni İstihbarat Bakanı olarak atadı; el Avvad da kraliyet mahkemesine danışman oldu. General Halif bin Kirar el Harbi Güvenlik Şefi, Musayit el Ayban Ulusal Güvenlik Danışmanı, Prens Abdullah bin Bender de Ulusal Muhafız Komutanı tayin edildi. Turizm Genel Müdürlüğünden alınan Sultan bin Salman da, yeni kurulan Uzay Genel Müdürlüğü’nün başına getirildi. Prens Sultan bin Salman, ilk Arap ve Müslüman astronot olarak biliniyor.

Bu arada Veliaht Prens bin Salman’a yakın olduğu söylenen Turki el Şeyh Spor Genel Müdürlüğünden alınıp Eğlence Genel Müdürlüğüne getirildi. Al-Khaleej Online haber sitesine göre el Şeyh, ülkenin muhafazakâr kimliğini “Batılılaştırma”ya çalışan isimlerden.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.