Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü İsrailli yazar Amos Oz 79 yaşında hayatını kaybetti

İsrailli ünlü edebiyatçı Amos Oz, 79 yaşında kanserden dolayı hayatını kaybetti. Oz’un Türkçeye de çevrilen ve çokça bilinen kitapları arasında Kara Kutu, Dostlar Arasında, Pusudaki Panter ve Köy Hayatından Sahneler bulunuyordu. Filistin sorununun barışçıl çözümü için gayret gösteren Oz “iki devletli çözüm”ün önde gelen savunucularındandı.

Oz, 1939 yılında Kudüs’te doğdu. 1961 yılında yazı hayatına başlayan Oz, İbranice 18 kitaba, İsrail’de ve uluslararası platformlarda yayınlanmış 500’den fazla makaleye imza attı. Oz, Oxford Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak da ders verdi.

Prix Femina, Officiers des Artes et Lettres, Frankfurt Kitap Fuarı Barış ve Primo Levi Ödülü’nün de aralarında olduğu çok sayıda saygın ödülün sahibi Oz’un adı, Nobel Edebiyat Ödülü için de geçiyordu.

Nisan ayında kitaplarının Almanca çevirisi nedeniyle bir Alman televizyon kanalına konuşan Oz, Kudüs hakkındaki soruyu şöyle cevaplamıştı: “Kudüs’ün geleceğinin ne olacağını bilemem ama ne olması gerektiğini biliyorum. Dünyadaki tüm ülkeler Başkan Trump’ı izleyip İsrail’deki büyükelçiliklerini Kudüs’e taşımalı. Ama aynı zamanda bu ülkelerin her biri Filistin halkının başkenti olarak Doğu Kudüs’te büyükelçilik açmalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.