Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan Kralı Salman Abdülaziz el Suud nerede?

Washington merkezli Brookings Enstitüsü, 80 yaşını aşmış, bunama başlangıcı olduğu tahmin edilen Suudi Arabistan Kralı Salman Abdülaziz el Suud’un 2017 Ekim ayından bu yana hiç seyahat etmemesini sorgulayan bir haber/analiz yayınladı. Kral’ın tahta geçtiği 2015 yılı Ocak ayından başlayarak, en son gittiği Rusya seyahatine dek sık sık yurtdışına gittiğini hatırlatan analizin yazarları Israa Saber ve Bruce Riedel, son bir yılda “ne değişti?” diye sorguluyor.

Kral Salman’ın sağlığı kötüye gidiyor olabilir mi? Brookings analizinde resmi makamların bu tür iddiaları yalanladığı yazıyor. Ancak Kral’ın konuşmalarının giderek kısaldığı (sonuncusu 8 dakika imiş), yabancı yetkilileri de makamına çok kısa süreli kabul ettiği kaydediliyor. İddiaya göre Kral Salman, geçenlerde gelen Libyalı bir heyete Muammer Kaddafi’nin sağlığını sormuş; sorar sormaz da yardımcıları görüşmeyi bitirmiş. Kral’ın her sene bir aylığına çıktığı Fas tatiline 2018’de çıkmamış olması da, Brookings’e göre bir sorun göstergesi: 

Kral ve veliahtı.

“Veliaht Prens Muhammed bin Salman (MbS) babasının son seyahatinden bir ay sonra yolsuzluğu gerekçe göstererek ülkenin en seçkinlerini tutuklatmıştı. Acaba Kral ülkeyi terk ederse, ailesinin bu duruma içerlemiş olan diğer üyelerinin MbS’yi haleflikten almaya kalkacağını mı düşünüyor?”   

Kral’ın varlığının MbS’nin iç ve dış politika icraatına meşruiyet kazandırdığını yazan Brookings yazarları, Salman’ın bir yandan da oğluna göz kulak olmaya çalışıyor olabileceğini de söylüyor. Kral’ın geçenlerde MbS’nin sıcak bakmadığı bilinen Filistin davasına bağlılık ilan ettiği hatırlatılarak, nihayetinde son sözü söyleyenin hâlâ Kral olduğu vurgulanıyor. Ve yazı, bu durumun değişmesi, yani Kral’ın otoritesini şu ya da bu şekilde yitirmesi halinde iç dengeler açısından önemli sonuçlar doğabileceğini vurgulayarak son buluyor.  

Kral Salman son resmi ziyaretini 4-7 Ekim 2017 tarihlerinde Rusya’ya yapmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.