Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2. yılında OHAL’in mağdurlar üzerindeki etkisini araştıran rapor açıklandı

2. Yılında OHAL’in Toplumsal Maliyetleri Raporu, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu’nun katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.

Araştırmaya, 2862 ‘OHAL /KHK mağduru’, 591 ‘mağdur yakını’ ve 323 ‘doğrudan mağduriyeti olmayan birey’ kategorilerinde toplamda 3776 kişi katıldı. Katılımcıların 1051’i kadın, 2725’i erkek. Katılımcılar arasında 103 de engelli bulunuyor. Bunlardan 86’sı erkek, 17’si kadın. Katılımcıların yaş ortalaması ise 36.

KHK/OHAL Mağduru katılımcılar, OHAL mağduriyetleri öncesine göre ortalama aylık (3500 TL) gelirlerinin yüzde 77’sini kaybetmiş (800 TL). Mağdur yakınları da çeşitli sebeplerle yüzde 50 gelir kaybına uğramış.

15 Temmuz 2016 sonrası işsiz bırakılan KHK/OHAL mağdurları arasında, mevcut işsizlik oranı yüzde 50. Bir işte çalışanların çoğunluğu sigortasız ve/veya düşük kazançlı işlerde çalışıyor.


Mağdurlar ağırlıklı olarak kendini muhafazakâr-demokrat olarak tanımlıyor. Mağdurlarının yüzde 95,8’i kentsel alanlarda yaşıyor ve yüzde 50’si, 15 Temmuz 2016 sonrasında, bulundukları evlerden, mahallelerden, şehirlerden göç etmek zorunda kaldı.

Mağdur yakınlarının çektikleri sıkıntıların en büyüğü yüzde 95.3 ile ekonomik sıkıntılar. İkinci sırada itibarsızlık ve sosyal dışlanma (yüzde 86,6), üçüncü sırada ise psikolojik (yüzde 84,6) sıkıntılar geliyor.

KHK/OHAL mağdurlarının yüzde 93,7’si OHAL’de geçirdikleri adli ve cezai soruşturmaların adil yürütülmediğini beyan ediyor.

OHAL/KHK mağduriyetlerinin, hem mağdurları hem de yakınlarını yaşadıkları mekanları yüksek oranlarda terk etmeye zorladığını gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.