Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Değişen hedefler ve değişen partilerle Sarıgül’ün siyasetteki 32 yılı

CHP Gençlik Kolları’nda siyasi yaşamına başlayan, 1987 yılında milletvekili seçilerek Meclis’e giren Mustafa Sarıgül, 3 dönem Şişli Belediye Başkanlığı’nı yürüttü, 4 partide aktif olarak görev yaptı. İşte Sarıgül’ün 32 yıllık siyasi öyküsü…

Mustafa Sarıgül 15 Kasım 1956’da doğdu. Ailesinin Erzincan’dan İstanbul’a göç etmesi nedeniyle eğitimine İstanbul’da devam etti. Liseyi Zincirlikuyu İSOV Yapı ve Meslek Lisesi’nde tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu.

Siyasi yaşamına CHP Gençlik Kolu Yönetim Kurulu üyeliği ile başlayan Sarıgül, CHP Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Sekreterliği, CHP Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Başkanlığı, CHP Şişli İlçe Başkanlığı ile devam etti.

En genç milletvekili oldu

Siyasi yaşamındaki dönüm noktalarından ilki, 1987 genel seçimlerinde Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden İstanbul Milletvekili olmasıydı. Türkiye’nin en genç milletvekili olan Sarıgül, bu görevinin yanında TBMM Başkanlık Divanı Üyeliği’ni de yürütmüştü.

Mustafa Sarıgül – 1987

1999 yılında Demokratik Sol Parti’den (DSP) Şişli Belediye Başkanlığı’na aday olan Sarıgül, oyların yüzde 38,21’ini alarak belediye başkanı seçildi.

DSP’den YTP’ye, YTP’den CHP’ye

2002’de DSP’den istifa ederek İsmail Cem’in liderliğinde kurulan Yeni Türkiye Partisi’ne (YTP) geçti. Ancak YTP’nin bir varlık gösterememesi üzerine 2003’te YTP’den de ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) katıldı.

2004 yerel seçimlerinde de bu sefer CHP’den Şişli’de aday olan Sarıgül oyunu yüzde 65,7’ye çıkarttı.


CHP’nin 13. Olağanüstü Kurultayı’nda ise Sarıgül, Deniz Baykal’ın karşısında aday oldu ancak kazanamadı. Kurultayda büyük bir kavga çıkarken Sarıgül “Bu demokratik bir kurultay değildir. Baykal, halktan kaçıyor, kurultayı halktan kaçırıyor. Kendisi CHP’yi iktidara taşımak istemiyor” diye konuşmuştu.

Partiden ihraç edildi

24 Mart 2005’te, CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından “Kurultayı arbede ve şiddet ortamına çevirdiği” gerekçesiyle partiden ihraç edildi.

İhraç nedeniyle CHP’den ayrılan Sarıgül, Kasım 2008’de soluğu DSP’de aldı. Sarıgül’ün yeniden DSP’ye katılması Rahşan Ecevit’in tepkisini çekerken, 2009 Yerel Seçimleri’nde üçüncü kez Şişli’den aday oldu ve yüzde 55 oy oranıyla tekrar belediye başkanı seçildi.

“Çare Sarıgül”

Mustafa Sarıgül, 2009 yılında Türkiye Değişim Hareketi’ni başlattı. 2010 yılı Ocak ayı başında yeni bir parti kuracağını açıklayan Mustafa Sarıgül, 22 Haziran 2010’da, yeni partinin kurulmayacağını, Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP’yi destekleyeceğini açıkladı.

Bu dönemde ortaya atılan “Çare Sarıgül” sloganı büyük yankı uyandırırken, 31 Ekim 2013 tarihinde yeniden CHP’ye katıldığını açıkladı. Hakkındaki ihraç kararı kalktı ve Sarıgül 3 Kasım 2013 günü tekrar resmen CHP’ye dönmüş oldu.

2014 yerel seçimlerinde CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olan Mustafa Sarıgül, AKP adayı Kadir Topbaş’la yarıştığı seçimi 7 puan farkla kaybetti. Sarıgül seçimi kazanamasa da yüzde 40’la CHP’nin bugüne kadar İstanbul’da aldığı en yüksek oy oranına ulaşarak dikkat çekti.

Mustafa Sarıgül’ün, “TBMM’de Bir Milletvekili” ve “İstanbul’da Direksiyon Sallamak” adlı iki kitabı bulunmaktadır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.