Türkiye Maarif Vakfı ABD Direktörü Doç. Mehmet Özkan, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, dün akşam saatlerinde ABD’nin Nikolas Maduro’yu devlet başkanı olarak tanımayacağını resmen duyurmasıyla derinleşen Venezüela krizinde Türkiye’nin kilit bir rol oynayabileceğini belirtti.
Son yıllarda dört milyon insanın ülkeyi terk ettiği Venezüela’da, Lima Grubu olarak bilinen bölgedeki 12 ülkeyle birlikte ABD de Maduro yerine Meclis Başkanı Juan Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıyacağını ilan etti. Son zamanlarda Maduro Hükümeti ile iyi ilişkiler geliştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Maduro’yu arayarak desteğini bildirdi.
Türkiye’nin yurtdışındaki eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere kurulan Türkiye Maarif Vakfı’nın ABD Direktörü Doç. Mehmet Özkan’a göre Türkiye, bölge ülkeleri ve Venezuela muhalefeti ile Maduro Hükümeti arasında arabuluculuk yapabilir.
Özkan’ın açıklamaları şöyle:
“Rusya meseleye dahil olursa Maduro, Esad gibi olacak”
Muhtemelen önümüzdeki yıllarda Venezüela meselesi Rusya’nın daha fazla dahil olmasıyla bir sistemsel sorun haline gelecek. Aynen Suriye gibi çözümsüz bir sürece girecek, Maduro, Beşar Esad gibi olacak. ABD bunu çok istemiyor yakın çevresinde. Küba Krizi gibi gelişmeler olabilir.
“Maduro’nun Türkiye’ye çok ihtiyacı var”
Venezüela konusunda ilginç bir şekilde Türkiye kilit rolde. Maduro’nun altın dolayısıyla Türkiye’ye çok ihtiyacı var. Lima Grubu ülkeleri, Venezüela. ABD ile iyi bir şekilde konuşabilen nadir ülke. Türkiye isterse Venezüela-Bölge ve Maduro-muhalefet arasında arabulucu olabilir. Türk dış politikası için iki temel seçenek var: 1) Şu anki iyi ilişkileri kullanarak Venezuela sorununun çözümü için aktif bir diplomasi izleyebilir, deneyebilir en azından. Sonrasında işler kötüye giderse kazanan olur. Türkiye için bir prestij olur. İkinci seçenek ise beklemek. Eğer beklenirse, eğer ülkede darbe olur ya da Rusya’nın dahliyle konu sistemsel sorun haline gelirse Türkiye ne yapacak sorusuna yanıt lazım. Altın ambargosundan dolayı Türkiye cezalandırılabilir, maliyet ödemek zorunda kalabilir.
“Birçok ülke Venezüela’nın Türkiye sayesinde ayakta durduğuna inanıyor”
Çoğu ülke şu an Venezüela’nın Türkiye sayesinde ayakta durduğuna inanıyor. Bunu daha pozitif bir katkı ile kalıcı bir prestij politikasına döndürmek iyi bir tercih. Diğer opsiyon beklemek ise kazanan durumdan bir anda kaybeden duruma düşürebilir bizi. Önerim şudur, gelin Venezüela’dan ikinci bir Somali hikayesi çıkaralım, Türk dış politikasını gerçekten genişletip derinleştirelim. Somali nasıl Afrika politikası için litmus test olduysa, Venezüela da Latin Amerika politikası için ayni anlama sahip.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
1- #Venezuela da bir grup asker darbe cagrisi yapti, internette goruntuler yayimladilar. Gelen haberlere gore baskent Karakas'ta sosyal medya erisimi sinirlandi ve ayaklanan askerler derdest edildi. Peki #Venezuela da darbe olur mu? Konuyu birkac twitle izah etmek istiyorum.
— Mehmet Ozkan (@_MehmetOzkan) January 21, 2019
13- Turk dis politikas icin iki temel secenek var: a-suanki iyi iliskileri kullanarak Venezuela sorununun cozumu icin aktif bir diplomasi izleyebilir, deneyebilir en azindan. Sonrasinda isler kotuye giderse kazanan olur. Turkiye icin bir prestij olur.
— Mehmet Ozkan (@_MehmetOzkan) January 21, 2019