Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’de Kadıköy tartışması sürüyor. Odabaşı: “Parti hukukunu bilen biriyim, konuşmak istemiyorum”; Nuhoğlu: “Şu anda Kadıköy’ün bir adayı yok, cumartesi belirlenecek”

Kamera/Kurgu: İlknur Yılmaz

CHP’de Kadıköy adayı tartışması sürüyor. Pazar günü yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında 30 kabul, 29 ret oyu alan Şerdil Dara Odabaşı’nın adaylığı toplantı sonrası açıklandı ancak oylamanın salt çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle cumartesi günü yapılacak PM’de tekrarlanması ve yeniden aday belirlenmesi bekleniyor. 

CHP’de belirlenen adaylar üzerinden yapılan tartışmalar karşılıklı açıklamalarla devam ediyor. Tartışmaların odağında yer alan yerlerden biri de Kadıköy. PM toplantısı sonrası Şerdil Dara Odabaşı’nın adaylığı açıklandı ancak parti adına son yapılan açıklamada Sözcü Faik Öztrak, “Bu bizim iç işimiz, yetkili kurullarımızda inceliyoruz. Kamuoyu önünde tartışmıyoruz” dedi. Yerel yönetimlerden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise “Arkadaşlarımız Şişli ve Kadıköy adaylarını PM’de yeniden değerlendirilmek üzere Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) gönderdi. Yeniden değerlendireceğiz” diye konuştu.

Bütün bu açıklamalar, Kadıköy’deki adaylık tartışmasını yeniden alevlendirdi. Tartışmanın taraflarından Şerdil Dara Odabaşı, “Parti hukukunu bilen biriyim, buna sadık kalacağım. Bu konuda konuşmak istemiyorum” derken, mevcut Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Salt çoğunluk sağlanamadığı için şu anda Kadıköy’ün bir adayı yok. Cumartesi günü PM tekrar toplanacak ve aday belirleyecek” diye konuştu.

“Bizi, PM’ye bile sunmamışlar. PM üyeleri, Kadıköy Belediye Başkanı’nın aday olduğunu biliyorlar ama oy vermek isteseler verebilecekleri bir ortama sahip değiller” diyen Nuhoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

“Parti Meclisi’ndeki seçimde salt çoğunluk, yüzde 51 sağlanamadığı için, PM adayı reddetmiş oldu. Şu anda Kadıköy’ün bir adayı yok. Cumartesi günü PM yeniden toplanacak ve Kadıköy’ün adayını belirleyecek. Kadıköy’ün tüm adaylarının PM’de oylanması gerekiyor. Önlerine gelmezse nasıl seçecekler? İradeye ipotek konmaması gerekiyor.”

“Sorun yöntemden kaynaklanıyor”

“Tüm bu sıkıntıların yaşanmasının nedeni, seçimlerle ilgili yöntem ve kuralların sağlıklı olmaması. Demokratik olduğunu iddia eden partilerin yerelde ve genelde tüm adaylarını ön seçimle belirlemesi gerekiyor. Bölgede yaşayan insanların kendi yöneticilerini seçme hakkının olması gerekiyor.”

“Parlamentonun önemini kaybetmesi ve Başkanlık sistemi Türkiye’deki tüm siyasi yapıları, merkeziyetçi bir yapıya özendirdi. Kontrol edilmemek, denetlenmemek gibi alışkanlıklar artmaya başladı. Siz Ankara’dan aday adaylarıyla ilgili gerekli araştırmaları yapamayabilirsiniz, olumsuzluklar ortaya çıkar. Bu yüzden, Türkiye’nin her tarafından adaylarla ilgili şikayetler oluyor. Yani sorunun kaynağı yöntemle ilgili. Sağlıklı bir yöntem oluşturursanız bu sorunları da yaşamazsınız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.