Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guardian: “IŞİD, El Bağdadi’ye karşı darbe girişiminde bulunan örgüt militanlarının başına para ödülü koydu”

Suriye’nin doğusundaki bir sığınakta saklanan yabancı IŞİD militanlarının örgüt lideri Ebubekir El Bağdadi’ye karşı darbe girişiminde bulundukları iddia edildi. Örgüt, darbenin planlayıcısı militanın başına para ödülü koydu. 

The Guardian’dan Martin Chulov’un haberine göre olay, Fırat Havzası’ndaki Hajin bölgesinin yakınında, örgütün elde tuttuğu son toprak parçalarının birinde meydana geldi. Bölgeden alınan istihbarata göre, girişimi gerçekleştiren yabancı militanlar ile örgütün liderinin yakın korumaları arasında çatışma çıktı ve bu sırada El Bağdadi korumaları tarafından olay yerinden kaçırılarak kurtarıldı. 

Daha önce IŞİD kontrolünde bir olan bir bölgeyi ele geçiren SDG militanları.

Örgüt, darbe girişiminin baş planlayıcısı olduğunu iddia ettikleri Ebu Muat El-Jazairi’nin başına para ödülü koydu. El-Jazairi bilindiği kadarıyla bölgede kalan 500’e yakın yabancı IŞİD militanından biri. 

The Guardian’ın haberine göre, ABD’li ve İngiliz yetkililer El Bağdadi’nin, IŞİD’in Suriye’de kontrol ettiği son topraklarda bulunduğundan emin. El Bağdadi’yle birlikte bölgede bulunan IŞİD militanı sayısının ise 500’ü geçmediği tahmin ediliyor. 

Hajin bölgesinde kullanılmaz hale gelen bir hastane.

Irak’ta ise çok küçük bir alanda varlığını koruyan örgütün, tekrar ortaya çıkmak için yollar aradığı tahmin ediliyor. Son birkaç ayda artan bombalı saldırıların bunun bir işareti olduğu söyleniyor. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden yetkililere göre ise, militanlar en az bir ay daha varlıklarını sürdürebilecekleri kadar silah ve personele sahip. Her ihtimale karşı militanların çöle doğru kaçış yolları bulunsa da, bölgede Esad yönetimi ile birlikte Rus askerlerinin artan etkisiyle IŞİD’in kalan savaşçıları için bu yolun da kapanması muhtemel.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.