Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni bir rapora göre Tahir Elçi polis kurşunuyla hayatını kaybetmiş olabilir

Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin yeni bir rapor açıklandı. Aralık ayında savcılığa verilen rapora göre Elçi, olay yerindeki polislerden birinin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmiş olabilir. Diyarbakır Barosu, söz konusu polislerin ifadelerinin alınması için çağrı yaptı.

Forensic Architecture araştırmasından bir görüntü. 

İngiltere’nin Londra Üniversitesi bünyesindeki Forensic Architecture (Adli Mimarlık) adlı kuruluşun raporu, Diyarbakır Barosu’nun talebi üzerine hazırlandı. Yeni rapor için, baronun sunduğu kanıtlar, tanık ifadeleri ve olay yeri inceleme raporundaki bulgulardan yararlanıldı.

Forensic Architecture araştırmasında cinayet anı böyle yer aldı.

Olay anını kaydeden dört ayrı kameranın görüntüleri de eşzamanlı hale getirildi ve uydu görüntüleriyle üç boyutlu bir model oluşturuldu. Bedeninin görüldüğü bir fotoğraf üzerinden Elçi’nin vurulduğu anda nerede olduğu ve kimlerin ateş etmiş olabileceği değerlendirildi.

Araştırmada, olay anını kaydeden dört ayrı kameranın görüntülerinden yararlanıldı.

Rapora göre, olay yerinde bulunan iki PKK’lıdan biri, Elçi henüz hayattayken olay yerinden uzaklaşmıştı. Diğeri ise silahını atmıştı. Yani Forensic Architecture’ın iddiasına göre, Elçi’nin PKK’lılarca vurulmuş olma ihtimali yok. Araştırmaya göre, Tahir Elçi’yi öldüren kurşun büyük ihtimalle olay yerindeki üç polis memurundan birinin silahından çıktı.

Avukat Barış Yavuz, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Tahir Elçi’nin ölümüne sebebiyet veren mermi çekirdeği bulunamadı. Tahir Elçi’nin ölüm anı ise tespit edilemedi. Bütün kameralar o sırada koşan iki örgüt üyesine dönmüş vaziyetteydi. Bu yüzden o anı, Tahir Elçi’nin öldürüldüğü anı bulabilmek için bu ana en yakın zamanı oluşturabilmek açısından görüntüleri, sesi, bu gördüğünüz mekanın fiziksel yapısını hepsini 3D modelleme yaparak birleştirmeye çalıştık. Tanık ifadeleriyle, bilgilerle, belgelerle ölüm anını yeniden oluşturmaya çalıştık.”

Forensic Architecure’ın direktörü Eyal Weisman ise, BBC’ye verdiği demeçte şunları söyledi: “Biz sadece gördüklerimiz üzerinden konuşabiliriz. Bir silahın ateşlendiğini görüyoruz, o silahın yönünü görüyoruz ve üç boyutlu bir ortamda o merminin Tahir Elçi’yi vurmuş olabileceğini ifade ediyoruz. Spekülasyon yapmak istemiyoruz, bu bizim işimiz değil.”

Forensic Architecture, mimarlar, bilim insanları, akademisyenler, basın uzmanları, sinemacılar, teknoloji uzmanları ve diğer uzman profesyonellerden oluşan bir kuruluş. Bu kurum, uluslararası savcılar, insan hakları kuruluşları, siyasi kuruluşlar ve çevre örgütleri için ileri düzey mimari ve mecra odaklı araştırmalar yapıyor. Ajans bugüne kadar, uluslararası hukuk alanında pek çok insan hakları soruşturması ve kovuşturması için mekansal araştırma ve delil sağladı. Ajansın bazı üyeleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Teknoloji Danışma Kurulu’nda yer alıyor.

Tahir Elçi dosyasında 3 yıldır kayda değer bir ilerleme yok.

Ne olmuştu?

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır Sur’da Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaparken öldürüldü. Güvenlik güçleriyle iki PKK’lı arasında basın toplantısından hemen önce çatışma çıkmış, bir polis hayatını kaybetmişti. Olay yerinden kaçan PKK’lılar basın toplantısının yapıldığı yerdeki sivil polislerle karşılaşınca yine çatışma çıkmıştı. Tahir Elçi, bu sırada vurulmuştu. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Elçi’yi PKK’nın öldürdüğünü söylemişti.

Dava hangi aşamada?

Olayın üzerinden geçen üç yılı aşkın zamana karşın, şüpheliler belirlenmedi ve iddianame de hazırlanmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.