Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi: “Türkiye ile müzakereler askıya alınsın; fonlar STK’lara aktarılsın”

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye raportörü Kati Piri’nin “Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması” önerisini onayladı. 10 üyenin çekimser kaldığı oylamada, önerinin 7’ye karşı 47 oyla kabul edildiği bildiriliyor. Müzakerelerin askıya alınması önerisinin gerekçesi, Türkiye’nin hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlüklerine saygı konularındaki sicilinde son birkaç yıl içinde yaşanan gerilemeydi.

Marietje Schaake

Oylama sonrasında yazılı bir basın açıklaması yapan Liberal Grup üyesi Hollandalı parlamenter Marietje Schaake, AP’nin “AB üyesi ülkeler ve Avrupa Komisyonu’ndan farklı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye üzerindeki otoriter tutumunun sona ermesi gerektiği konusunda net bir işaret gönderdiğini” belirtti. Ancak Schaake, müzakerelerin askıya alınmasının Ankara ile tüm ilişkilerin kesilmesi anlamına gelmediğini de vurguladı. AB ile Türkiye arasında güvenlik, ticaret ve göç konularında “insan haklarına saygı ve demokrasi”yi esas alan koşullu bir işbirliğinin önemli olduğunu belirten Schaake, Türkiye’ye daha önce katılım müzakereleri çerçevesinde aktarılan fonların ise, bundan böyle sivil toplum örgütlerini ve Erasmus gibi programları desteklemek için kullanılmasını istedi.

Dış İlişkiler Komitesi tarafından kabul edilen öneri, gelecek ay da Strasbourg’da AP Genel Kurulu’nda oylanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.