Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Avrupa Birliği Brexit’i 2021’e erteleyecek

İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ile ayrılma koşullarını belirleyecek Brexit anlaşmasının oylamasını, müzakerelere devam edileceği gerekçesiyle 12 Mart’a erteledi.

Parlamento May’in Brüksel ile üzerinde uzlaştığı AB’den çıkış anlaşmasını, ocak ayındaki oylamada ezici bir çoğunlukla reddetmişti. O günden sonra metnin parlamentodan geçmesini sağlayacak bazı değişikler için Brüksel’i ikna etmeye çalışan May, anlaşmanın revize edilmiş halini milletvekillerine bu hafta sunmayı vaat etmişti. Erteleme kararı, oylama sonucunu değiştirecek bir formülün bulunamadığını gösteriyor. Zaten AB ufak-tefek rötuşlar dışında anlaşmada değişiklik yapmayacağını en başından beri söylüyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May

Brexit tarihine erteleme isteniyor

Anlaşmalı ya da anlaşmasız Brexit’in gerçekleşeceği tarih olarak 29 Mart gece yarısı belirlenmiş durumda. İngiltere parlamentosunda 30 Mart sabahına anlaşmasız Brexit’le uyanmak istemeyenler çoğunlukta olduğu için, Theresa May 12 Mart’taki oylamaya sunacağı revize edilmiş metnin ehven-i şer olarak kabul edileceğini umuyor olabilir. Ancak May’in stratejisini kendi kabinesi içinde de riskli bulanlar var ve Brexit tarihinin ertelenmesi için harekete geçtiler bile. Üç bakan, Çalışma Bakanı Amber Rudd, Adalet Bakanı David Gauke ile İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Greg Clark, İngiliz Daily Mail gazetesinde yayımlanan ortak metinde, bu hafta AB ile tatmin edici bir anlaşmaya varılamaması halinde, parlamentoda Brexit tarihinin ertelenmesinden yana oy kullanacaklarını duyurdu. Böyle bir oylamanın çarşamba günü yapılması bekleniyor. İşçi Partisi milletvekili Yvette Cooper ile Muhafazakâr Parti’li eski bakanlardan Oliver Letwin’in bu amaçla hazırladığı ortak önergenin kabul edilmesi olasılığı yüksek. 

Guardian: Brexit 2021’e kalabilir

Guardian gazetesi ise Brüksel kulislerine dayanarak, İngiltere’nin uzatma talep etmesi halinde AB’nin Brexit’i 2021’e kadar ertelemeyi düşündüğünü yazdı.

AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier

Habere göre, AB yetkilileri May hükümetinin bugüne kadarki performansından yola çıkarak kısa süreli bir ertelemenin sonuç getirmeyeceğini düşünüyor. İngiliz medyasında geçen hafta, Londra’nın 3 aylık bir süre talebinde bulunabileceğine ilişkin haberler çıkmış, AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’nin cuma günü Fransa’nın Europe 1 radyosuna “İngiltere’nin üyelikten çıkış takviminde değişiklik olabileceği ihtimalini yok sayamam” açıklaması Brüksel’in de erteleme beklediğini düşündürmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.