Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’de öğrenciler, 20 yıldır görevde olan 81 yaşındaki Devlet Başkanı Buteflika’nın beşinci kez aday olmasına karşı sokakta: “Burası krallık değil, cumhuriyet”

Cezayir’de pek çok şehirde, üniversite öğrencileri sokaklara çıkmış durumda. İlk defa medyanın bir kısmı da bu hareketleri yayınlıyor. Le Monde’un haberinin özetini paylaşıyoruz:

Cezayir’de 26 Şubat Salı günü üniversite öğrencilerinin büyük kısmı Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın nisan ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde ilan ettiği adaylığını protesto etmek için sokaklara döküldü. 81 yaşındaki Buteflika, 20 yıldır görevde ve beşinci kez devlet başkanı olmak için aday olduğunu açıklamıştı.

Abdülaziz Buteflika

Dün sabah 10 gibi kampüslerde toplanan öğrenciler ilk olarak ulusal marşı söyledi. Daha sonra yürüyüşe geçen gençlerin “Ne Buteflika’yı ne Said’i (Buteflika’nın kardeşi) istemiyoruz”, “Burası bir cumhuriyet, krallık değil”, “Cezayir, özgür ve demokratik” sloganları attıkları görüldü. Öğrenciler aynı zamanda “Öğrenciler çok öfkeli” dövizleri de taşıdı. Öğrencilerin taşıdığı döviz ve kağıtlar arasında “barışçıl, barışçıl” gibi yazıların güvenlik güçleriyle sert bir teması engelleme amacı taşıdığı düşünülüyor.

20 yaşlarındaki öğrenciler Buteflika’dan başka bir lider görmüş değil. Öte yandan bu gençler daha önce böylesi bir sokak protestosunu ne görmüş ne de katılmışlardı. Üniversite öğrencilerinin katıldığı eylemlerin yanı sıra, Cezayir’de pek çok şehirde Buteflika’nın adaylığına karşı sokak protestoları devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.