Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güneş Sistemi’ndeki potansiyel en uzak nesne keşfedildi: ‘ÇokÇokUzak’

The Guardian’ın haberine göre, bir gökbilimci (astronom) Güneş Sistemi’nin oldukça uzak bir noktasında yer alan, gezegenimsi bir nesne gözlemledi. Güneş’e uzaklığı Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığının 140 katı olan bu gezegenimsi nesneye ise bilim insanları şimdilik FarFarOut (ÇokÇokUzak) adını vermiş durumda.

Güneş Sistemi

Eğer bu nesnenin varlığı astronomi kurumları tarafından onaylanırsa, Güneş Sistemi’ndeki en uzak nesne olmuş olacak. Şu ana kadar Güneş Sistemi’nde keşfedilmiş en uzak nesnenin varlığı geçtiğimiz yıl aralık ayında tespit edilmişti. Güneş’e olan uzaklığı Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığının 120 katı olan söz konusu nesne ise FarOut (ÇokUzak) olarak adlandırılmıştı.

ÇokÇokUzak adlı nesneyi bulan ekibin başındaki Dr. Scott Shephard ise çalışmalarını Washington DC Carnegie Bilim Enstitüsü için sürdürüyor. Hem Dr. Sheppard’ın ekibi hem de pek çok astronom uzun zamandır Güneş Sistemi’nin derinliklerinde saklı olduğunu düşündükleri dokuzuncu gezegeni arıyor. Bu varsayımsal dokuzuncu gezegenin kütlesinin Dünya’nın kütlesinin 10 katı olduğu tahmin ediliyor. Gezegenin bulunduğu düşünülen yerde oldukça kuvvetli bir kütleçekimi olduğu görülüyor. Ancak gezegen henüz bulunabilmiş değil.

Dr. Sheppard bu gezegenin gözlem araçlarımızın sınırlarında olduğunu, şu an için sadece orada olduğunu bildiklerini ancak neye benzediği ve nasıl bir yapısı olduğu konusunda herhangi bir fikirleri olmadığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.