Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Dışişleri Bakanı Zarif’in istifasını kabul etmedi: “Ülke çıkarlarına aykırı”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in istifa talebini resmen reddetti. Ruhani, Zarif’e yolladığı resmi yanıtta, “İstifanızı kabul etmenin ülkenin çıkarlarına aykırı düşeceğine inanıyorum” dedi. 2013’ten bu yana Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Zarif de, Instagram hesabında bugün yaptığı paylaşımda, ülkenin dış politikasını iyileştirmek dışında kaygısı olmadığını belirterek “Dışişleri Bakanlığının İran halkının çıkar ve haklarının savunmasında ön cephe” olduğunu yazdı. Zarif bugün Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı karşılayan heyette de yer aldı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kassam Süleymani de bu sabah, iki gün önce sürpriz istifa kararını Instagram’dan duyuran Zarif’in, ülkenin dış politikasından sorumlu bir numaralı kişi olduğuna ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından desteklendiğine dair bir açıklama yapmıştı. Dün benzer bir açıklama Cumhurbaşkanı Ruhani’nin özel temsilcisi Mahmud Vaizi’den de gelmiş, “Ruhani’nin gözünde İran İslam Cumhuriyeti’nin tek bir dış politikası ve tek bir Dışişleri Bakanı vardır” sözleriyle Zarif’in görevde kalacağının işaretini vermişti.

Cevad Zarif

ABD’nin mayıs ayında tek taraflı çekildiği nükleer anlaşmayla ilgili müzakereleri de yürütmüş olan Zarif, istifasını duyururken gerekçe açıklamamış ama bir gazeteye verdiği demeçte Tahran’daki iç siyasi çekişmelere işaret etmişti. Nitekim geçen hafta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iç savaş başladığından bu yana Tahran’a yaptığı ilk ziyaret sırasında Zarif’in görüşme heyetlerinin arasında yer almamış oluşu, yönetimden dışlanmak istendiği izlenimi yaratmıştı. Reuters’a ismini vermeden konuşan Zarif’in bir yardımcısına göre, deneyimli siyasetçi ABD’nin nükleer anlaşmadan çıktığı mayıs ayından bu yana radikallerin de yoğun baskısı altındaydı.

Beşar Esad’ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve dini lider Ali Hamaney’in yaptığı görüşmelerde, Zarif yoktu ama Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Ruhani’nin danışmanı Vaizi ile Hamaney’in danışmanları olan, eski dışişleri bakanları Ali Ekber Velayeti ve Kamal Kharazi hazır bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.