Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YSK, cumhurbaşkanına hakaretten ceza alan CHP İzmir-Balçova Belediye Başkan Adayı Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığını reddetti

Halen CHP’nin İzmir-Balçova Belediyesi Başkanı olan, partisi tarafından yeniden aday gösterilip bir kez daha adaylık başvurusunda bulunan Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığı, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından düşürüldü. 

Çalkaya’nın adaylığı daha önce Balçova İlçe Seçim Kurulu tarafından, cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle aldığı ve 14 bin lira para cezasına çevrilen “11 ay 20 günlük” hapis cezası nedeniyle reddedilmişti.

Çalkaya’nın itirazını görüşen İzmir İl Seçim Kurulu ise ilçe seçim kurulunun kararına uymayıp adaylık başvurusunu kabul etmişti. Konuyu değerlendiren YSK ise CHP İzmir-Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığını reddetti. 

YSK, 24 Haziran 2018 genel seçimleri öncesinde de aynı nedenle aynı hapis cezasını alan HDP İstanbul 1. bölge 1. sıra milletvekili adayı Turgut Öker’in adaylığını geri çevirmişti.

İtiraz eden kişi “nitelikli dolandırıcı”

YSK’nın kararı ile birlikte gözler, Çalkaya’nın adaylığının geçersiz olduğu konusunda ilçe seçim kuruluna itirazda bulunup süreci başlatan kişi olduğu söylenen Haşim Kaya’ya çevrildi.

Anadolu Ajansı’nın 28 Aralık 2018 tarihli haberine göre, Haşim Kaya kendisini avukat olarak tanıtıp üst düzey kamu görevlilerini tanıdığını söyleyerek, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan iş adamı T.K.’nin kardeşiyle irtibata geçmiş ve 100 bini peşin 500 bin dolara T.K.’yi cezaevinden çıkartabileceğini öne sürmüştü.

T.K.’nin tahliyesinin gerçekleşmemesi üzerine kardeşi, Kaya hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Kaya “kamu görevlileriyle ilişkisi olduğundan bahisle bir işin gördürüleceği vaadiyle nitelikli dolandırıcılık” suçlaması ile tutuklu olarak yargılanmış, geçen aralık ayında da 2 yıl hapis ve 4 bin lira adli para cezası alarak tahliye olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.